Dołożenie portu ładowania DC do używanej Dacia Spring

rgilu

Nowy na Forum
No własnie - pytanie jak w tytule - Dołożenie portu ładowania DC do używanej Dacia Spring - wie ktoś może czy jest taka możliwość?

nabrU

Moderator
Hej,
Zasadniczo nie ma takiej możliwości bo to nie tylko sam port, a parę innych rzeczy również. Nie wspomnę o gwarancji i jak do takiej przeróbki podejdzie ubezpieczyciel samochodu.

Ev3

Pionier e-mobilności
Plus koszty w odniesieniu do małej wartości auta.
Chyba lepiej sprzedać i kupić analogiczny egzemplarz z CCS.
Wyjdzie taniej, szybciej, bezpieczniej i mniej kłopotliwie.

rgilu

Nowy na Forum
Hej,
Zasadniczo nie ma takiej możliwości bo to nie tylko sam port, a parę innych rzeczy również. Nie wspomnę o gwarancji i jak do takiej przeróbki podejdzie ubezpieczyciel samochodu.
nabrU - czy wykonałeś już taki montaż - jeżeli tak to proszę o kontakt.

Jakie konkretnie częsci są potrzebne oprócz inwertera DC, gniazda ładowania i przewodu inwerter - gniazdo?

rgilu

Nowy na Forum
nabrU - czy wykonałeś już taki montaż - jeżeli tak to proszę o kontakt.

Jakie konkretnie częsci są potrzebne oprócz inwertera DC, gniazda ładowania i przewodu inwerter - gniazdo?
Koszt inwertera to 1000 zł - uzywanego oczywiście.

Olecki

Pionier e-mobilności
Właśnie dlatego zalezy mi na tym żeby montaż był przeprowadzony tak jak to robi fabryka ....
Więc musisz kupić wersję z już zamontowanym gniazdem CCS. Wymiana wiązek HV zabija ekonomiczny sens takiego druciarstwa.

nabrU

Moderator
Sorki @rgilu ale mam wrażenie, że albo trollujesz albo nie zdajesz sobie sprawy, że dołożenie portu CCS / ładowania DC to raczej robota mało garażowa i praktycznie niemożliwa / nieekonomiczna do wykonania poza fabryką.

vwir

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak to wygląda w Springu, ale w Leafach I to dość popularna i częsta modyfikacja. Do wymiany ładowarka pokładowa i wiązka pomiędzy ładowarką w gniazdem ładowania. Tak z dzień roboty. Więc zanim zaczniecie opowiadać komuś czy sobie zdaje sprawę to warto żebyście sobie sami zdali sprawę z tego że nie taki diabeł straszny.