Kupię elektryka do 40k

Cav

Pionier e-mobilności
A to nadal ma być 40 tys, czy budżet zwiększyłeś o 200%?
Proponuję jednak poszukać Zoe Z40 Q90, z ładowaniem AC 40 kW.
Cena będzie o 1/3 niższa niż takie samo z 2020 roku, użyteczność zbliżona, zasięg mniejszy, ale za to koszty eksploatacji w trasie niższe o połowę z racji AC.

vwir

Pionier e-mobilności
Chyba jak czegoś chcę jestem mocno upierdliwy jak czegoś chcę:D Więc budżet wzrósł. Szukam miejskiego auta w dobrej cenie. Zasięg najchętniej 200+ bo może zdarzy się wyskoczyć gdzieś dalej tylko z żoną. Zoe 2020 lub ... no właśnie co? Jeśli ktoś ma takie i planuje sprzedaż proszę o priv może się dogadamy.
Z miejskich odpowiedników Zoe 2020 znajdzie się trochę modeli (Opel Corsa, Peugeot 208, Kia eSoul, Hyundai Kona). Tylko że rocznych używek jest jak na lekarstwo, a biorąc pod uwagę dopłaty do nowych aut to takie używki niekoniecznie się opłacają.

nnnnn

Pionier e-mobilności
A to nadal ma być 40 tys, czy budżet zwiększyłeś o 200%?
Proponuję jednak poszukać Zoe Z40 Q90, z ładowaniem AC 40 kW.
Cena będzie o 1/3 niższa niż takie samo z 2020 roku, użyteczność zbliżona, zasięg mniejszy, ale za to koszty eksploatacji w trasie niższe o połowę z racji AC.
200% (tzn 120k PLN) nie ale 100% (czyli 80-90k PLN) jest do uwzględnienia, jeździłem 208e, ecorsą, leafem, i zoe i z tych wszystkich zoe było najprzyjemniejsze. W Leafie przy większej prędkości (ponad 100km/h) na zakrętach tył jakby przez muldy przejeżdżał, zaczyna się bujać na boki. 208e i e corsa jakieś takie twarde, ale to może subiektywne odczucie. I w tych dwóch siedzi się nisko, jak w typowym małym miejskim samochodzie. Zoe najwolniejsze chyba tylko vmax tylko 140 ale do miasta to i tak za dużo a na trasy jest większe auto. Siedzi się wyżej przyjemnie, jak ustawię fotel pod siebie (197cm) to mało miejsca z tyłu ale kilka km z domu do pracy/przedszkola/szkoły da się przejechać.

Ładowanie głównie z domu wiec nie wiem czy to 40kw mi potrzebne. Z40 to pierwsza generacja Zoe?

P.S. Żona ma jedno wymaganie, musi być podgrzewana kierownica:D

Cav

Pionier e-mobilności
Za 80-90 rocznego Zoe raczej nie znajdziesz.
Dlatego tak jak pisałem - rozważ trochę starsze, ale dużo tańsze.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie mam ogromnego parcia na zakup w tym roku, za chwilę koniec 2021 może dwuletnie będą bardziej elastyczne w negocjacjach. Zobaczymy, wrzucam na forum bo może ktoś będzie wiedział/sprzedawał itp.

vwir

Pionier e-mobilności
80-90 to słaba kwota na elektryki, bo dosłownie za kilkanaście tys więcej wyjeżdżasz nowym z salonu (po dopłatach).

nnnnn

Pionier e-mobilności
80-90 to słaba kwota na elektryki, bo dosłownie za kilkanaście tys więcej wyjeżdżasz nowym z salonu (po dopłatach).
Nie do końca, za 110-125k po dopłatach wyjeżdża podstawowa wersja, testówki z przebiegami 12-15k km są w najwyższym wyposażeniu i cenie po 100-110.

np to

nnnnn

Pionier e-mobilności
No i tu pojawia się dylemat wyboru:) Dokładając jeszcze 7-10k mam większe i tak dojdziemy do Tesli:D

A na poważnie to tak jak pisałem, nie mam przymusu kupić w tym roku więc na razie trzymam budżet 80k

Cav

Pionier e-mobilności
Dokładnie tak.
Tak więc - albo nówka sztuka (za kilka tygodni będą wyprzedaże i pewnie będzie jeszcze taniej), albo używka, ale ze 30-40 tys tańsza.