Zwiększenie mocy przyłączeniowej - EON/Stoen

sylwiusz

Nowy na Forum
Cześć, powolutku przymierzam się do zrobienia odpowiednich warunków pod ładowanie w moim garażu. Obecnie moc przyłączeniowa jak i umowna to 10 kW, czyli za mało na ładowanie 11 kW + zasilanie domu. Mam też PV 3 kW, którą w niedalekiej przyszłości będę chciał rozbudować o około 4 kW. O jaką nową moc przyłączeniową sugerujecie wystąpić? Myślałem o po prostu 20 kW, bo i tak PV za dnia załatwi część mocy do ładowania samochodu, w nocy zaś mało co jest włączone w domu. Czy lepiej dać trochę zapasu i wnioskować o 21-25 kW od razu?

zibizz1

Pionier e-mobilności
32A to masz tak naprawdę 21-22kW niby nie można ciągnać wiecej niż wpisane ale to obowiazuje chyba średnia moc godzinna wiec bez problemu. Moja pompa ciepła np jest 3 fazowa i bierze w sumie 2kW, indukcja, piekarnik, mikrofala, czajnik elektryczny 11kW ładowarka i wszystko działało rok na mocy 14kW bezpieczenik 25A (czyli tak naprawde 17kW). Jak chcesz aby sieć energetyczna się lepiej rozwijała to bierz 40kW:) koszt to coś pod 100zł za dodatkow kW mocy. Sam waham się czy nie złożyć wniosku o 40kW bo wtedy beda musieli przewody wymieniac i tranformator i może PV będzie wtedy pracowało lepiej i nie wyłaczało się jak teraz w sloneczne weekendy. Jeśli wiele osób pójdzie taka drogą to może za pare lat zlikwidują tą niską stawkę ryczaltowa za przyłacze

Michal

Moderator
Też mam 25A / 17kW. Wszystko w domu na prąd (PC, klima, 2x EV) + z dziwnych rzeczy sauna 8kW.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jak to działa?
Tu masz wyjaśnione
Sprzedają po 1kW(a może nawet i po 0.1kW) ale fizycznie mogą ograniczyć tak jak szereg zabezpieczenia. Mogą zamontować 25A albo 32A. Skoro moc która zamawiasz nie zmieści się w 25A to dostajesz 32A i fizycznie możesz pobrać znacznie więcej niż to za co zapłaciłeś. Dlatego jak zapłacisz za 17kW to masz 32A i możesz brać nawet 21kW.

Michal

Moderator
I nie ma problemów?
Nigdy nie wywaliłem bezpiecznika jeśli o to pytasz. Przy czym ładuję jedno auto na raz i zwykle mocą 7 kW.
Sauna zwykle chodzi w godzinach 19-22, a ładowanie albo nocą albo w pełnym słońcu (10-16), żeby pobrać z PV.
Pompa Ciepła albo klima, tak jak ktoś pisał biorą max 2-3 kW. Reszta to pierdoły.
Nawet gdybym włączył czajnik ponad bezpiecznik C25, to i tak raczej nic się nie stanie, bo taki bezpiecznik C można przeładować 1,5 razy (12 A więcej, czyli około 8 kW) przez 5 minut i nie powinien wyskoczyć. Taka już jego charakterystyka.
Sprawdzam jeszcze teraz w Home Assistant i szczytowe moce pobierane u mnie w grudniu/styczniu to niecałe 15 kW (22 A).

Michal

Moderator
Sprawdziłem jeszcze dalej historię i znalazłem w danych od marca 2023 w sumie 2 takie tygodnie, gdzie mam chwilową moc powyżej 20 kW (30 A):
1716925913658.png

Mam wtedy dwa piki po kilkadziesiąt sekund ponad 20 kW w czerwcu i podobnie w marcu:
1716925642188.png

Jak widać nic nie wywaliło, bo wykres biegnie dalej nie przerwanie ;)

abes99

Posiadacz elektryka
Aplikacja "eLicznik", na tych trzech paskach na górze po prawej wybierasz "Moc". Z tego co pamiętam musisz mieć konto na Tauron Dystrybucja, a nie zwykłym Tauronie, żeby mieć dostęp do eLicznika. I oczywiście licznik z odczytem zdalnym. Poniżej jak to u mnie wygląda za styczeń. Pokazuje kilka pozycji kiedy było największe użycie mocy. Apka ma chyba "okienko" odczytu co kwadrans.

Moi rodzice, przez burdel w systemie Taurona, mają moc umowną 0kW, pomimo że mają główne zabezpieczenie 40A. U nich w apce właśnie w tym miejscu przy każdej pozycji mają informację o przekroczeniu mocy umownej.

Attachments

• Screenshot_2024-05-28-22-06-46-32_921a682efb088089458aaa55353c904e.jpg
    Screenshot_2024-05-28-22-06-46-32_921a682efb088089458aaa55353c904e.jpg
    329,1 KB · Liczba wyświetleń: 13
Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
O fajne to pokazane.
@abes99 on chyba wyszczególnia okresy 15 minutowe w których zarejestrował moc ponad moc umowną, ale średnia z całych 15 minut w Twoim przypadku wychodzi mniejsza wiec jest OK. Jak ktoś nie przekracza to pewnie nie ma takiej listy.

Tutaj opisane jak licza kare w razie przekroczenia:
Szybko policzyłem że regularnie przekraczając po 1-2kW mozna uzbierać kilkaset zł miesięcznie