Zwiększenie mocy przyłączeniowej - EON/Stoen

sylwiusz

Nowy na Forum
Cześć, powolutku przymierzam się do zrobienia odpowiednich warunków pod ładowanie w moim garażu. Obecnie moc przyłączeniowa jak i umowna to 10 kW, czyli za mało na ładowanie 11 kW + zasilanie domu. Mam też PV 3 kW, którą w niedalekiej przyszłości będę chciał rozbudować o około 4 kW. O jaką nową moc przyłączeniową sugerujecie wystąpić? Myślałem o po prostu 20 kW, bo i tak PV za dnia załatwi część mocy do ładowania samochodu, w nocy zaś mało co jest włączone w domu. Czy lepiej dać trochę zapasu i wnioskować o 21-25 kW od razu?

piotrpo

Pionier e-mobilności
Dodatkowy kW mocy umownej to chyba 80zł, masz 10 kW na 3 fazach, czyli 16A na fazę, potrzebujesz następnych 16A na "tu i teraz", czyli potrzebne jest zabezpieczenie przedlicznikowe 32A. Sprawdzasz w tabelce najniższą możliwą moc, przy której dostaniesz takie zabezpieczenie i o to wnioskujesz.
Na wydanie warunków przyłączeniowych mają 3 tygodnie i nie wiem jak twój dostawca, ale mój dokładnie tyle potrzebuje na ich przygotowanie. Następnie podpisanie umowy i zgłoszenie gotowości instalacji do podniesienia mocy. Ten ostatni dokument musi być podbity przez elektryka z uprawnieniami.
Czyli potrzebujesz zgłosić zapotrzebowanie na 21 kW. Wysyłasz wniosek o wydanie warunków przyłączenia, szukasz elektryka, który przygotuje zabezpieczenia (i instalację?) po twojej stronie, płacisz te 900zł brutto, zgłaszasz instalację i po bólu.
Jeżeli nie jesteś taksówkarzem, to spokojnie da się te 200km zasięgu naładować przez noc z 3.6 kW gniazdka, albo tego Habu na minimalnej mocy. 200km = 40 kWh = 12 godzin. W praktyce prawdopodobnie jeździsz mniej, więc problem na 90% nie istnieje. Oczywiście fajniej mieć 11kW ładowania, niż 3.6kW, bo czas, straty, itd, ale szansa, że cię to kopnie w tyłek jest znikoma.

slaveq

Pionier e-mobilności
Aplikacja "eLicznik", na tych trzech paskach na górze po prawej wybierasz "Moc". Z tego co pamiętam musisz mieć konto na Tauron Dystrybucja, a nie zwykłym Tauronie, żeby mieć dostęp do eLicznika. I oczywiście licznik z odczytem zdalnym. Poniżej jak to u mnie wygląda za styczeń. Pokazuje kilka pozycji kiedy było największe użycie mocy. Apka ma chyba "okienko" odczytu co kwadrans.

Moi rodzice, przez burdel w systemie Taurona, mają moc umowną 0kW, pomimo że mają główne zabezpieczenie 40A. U nich w apce właśnie w tym miejscu przy każdej pozycji mają informację o przekroczeniu mocy umownej.
Dobra widzę dzięki :). Chociaż nie rozumiem losowych wartości z danego miesiąca ale nie miałem przekroczenia nigdy. Mam 17 kW mocy przyłączeniowej - indukcję, suszarkę do ubrań, trzy klimy i dwa elektryki (ale nie ładują się nigdy razem) w tym jednego co jest upośledzony i nie potrafi sobie sam mocy ograniczać. Także da radę żyć z takim przyłączem :).

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
@zibizz1 @slaveq Apka pokazuje 10 momentów z najwyższym poborem mocy w okienku 15-sto minutowym w okresie miesiąca. Na tym screenie jest akurat styczeń 2024. U mnie nie zanotowałem jeszcze przekroczenia, co widać na tym screenie. Maks trochę ponad 24kW przy mocy umownej 26kW. U moich rodziców pokazuje te wszystkie wartości chyba na czerwono, z adnotacją o przekroczeniu mocy umownej, ale Tauron na to akurat u nich nie reaguje. Mam nadzieję, że zdają sobie sprawę, że problem wynika z burdelu w ich systemie (0kW mocy umownej przy zabezpieczeniu 40A).

A że apetyt rośnie w miarę jedzenia (może drugi wallboks przy dwóch elektrykach pod domem?) rozważam zwiększenie mocy umownej, bo jak widać zbliżam się już do maksa. I jak widać Tauron wie kiedy przekraczamy moc umowną (i to tą faktyczną, a nie praktyczną wynikająca z zabezpieczeń), z dokładnością do kwadransu.

slaveq

Pionier e-mobilności
O fajne to pokazane.
@abes99 on chyba wyszczególnia okresy 15 minutowe w których zarejestrował moc ponad moc umowną, ale średnia z całych 15 minut w Twoim przypadku wychodzi mniejsza wiec jest OK. Jak ktoś nie przekracza to pewnie nie ma takiej listy.
To chyba nie jest tak jak mówisz, bo u mnie sprawdziłem jeden z takich wpisów z zamelem:
1716929713286.png

A apka taurona pokazuje:
1716929760176.png
Raczej nic podejrzanego się wtedy nie działo w domu a zamel by pewnie to zarejestrował.

abes99

Posiadacz elektryka
A nie jest tak, że w okienku 10:00-10:15 miałeś średni pobór mocy 4,8kW i było to jedno z 10 maksymalnych w danym miesiącu, a Zamel pokazuje Ci chwilowe zużycie przeliczając od razu na kWh? I godzina 11:06 albo to błąd czasu letniego/zimowego?

Edit: ok, widzę, Zamel powinien jakiś pik zaraportować, bo przedziałka słupka to jakieś kilka minut :unsure: Może to nie średnia moc z kwadransu a szczytowa w danym kwadransie?

slaveq

Pionier e-mobilności
A nie jest tak, że w okienku 10:00-10:15 miałeś średni pobór mocy 4,8kW i było to jedno z 10 maksymalnych w danym miesiącu, a Zamel pokazuje Ci chwilowe zużycie przeliczając od razu na kWh? I godzina 11:06 albo to błąd czasu letniego/zimowego?

Edit: ok, widzę, Zamel powinien jakiś pik zaraportować, bo przedziałka słupka to jakieś kilka minut :unsure: Może to nie średnia moc z kwadransu a szczytowa w danym kwadransie?
Nie wiem, kliknąłem 11:06 ale zakres jest bardzo podobny od 10:00 może tam był jakiś pik ale to są dane historyczne i Zamel niby podaje co do minuty a tak naprawdę co 10 minut :).

Pewnie to był jakiś pik wtedy może czajnik albo ekspres do kawy i klima. Wydaje mi się że to jest moc max w danym przedziale czasowym.

adamusek

Posiadacz elektryka
najtańszą opcją jest zwiększenie mocy umownej (co nie wyklucza używania smart wallboxów), ja zwiększyłem do 26kw bo mam dwa elektryki, mam 7xklima i pewnie kiedyś PC, warto zaklepać sobie moc na trasformatorze bo mogą być problemy w przyszłości. Więcej raczej nie potrzebuję, dodatkowo nie ogranicza mi to rozbudowy PV (wierzę, że w przyszłości hybryda z baterią wspomoże dom i dostarczy dodatkowej mocy gdy będzie potrzebna)

Last edited:

Najnowsze dyskusje