Juniper - czy warto czekać?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
w swoich segmentach, może zbyt skrótowo napisałem. przykład TM3P HL za 250k i np. BMW M5 za 450k no i wychodzi, że Tesla jest tania

Last edited by a moderator:

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
w swoich segmentach
Dacia jest tanim, budżetowym autem w swojej klasie, segmencie, Tesla nie ma swojej klasy, albo sama jest jednomarkową klasą. Do 3 można porównać powiedzmy BMW i4 , Hyundai ionique 6, nie wiem jakie są jeszcze elektryczne sedany klasy E. Przy czym różnice między I4, Tesla 3HL, Hyundai I6 nie są duże, nie można powiedzieć, że któreś z aut jest Dacią.
Ja bym porównał Teslę do Apple, jest duże podobieństwo, może jest jakieś wspólne amerykańskie podejście, strategia do budowy dużych, globalnych firm.

S

Gość
Mam ustawione w Tesli na auto i działają super, a nie mam nadwagi i brak kondycji.
Wchodzisz i siadasz na chłodnym, a nie parzącym fotelu.
a możesz coś więcej napisać o lakierze w twojej TM3? uważam go za najładniejszy w gamie, a już z białym wnętrzem to się normalnie można rozmarzyć ;)

to_masz

Posiadacz elektryka
jedni żyją w bańce i3, inni Y, inni 3, a kolejni w jeszcze innej ... pewne jest to, że ciężko być praktykiem w bańce Juniper, bo go jeszcze nie ma 🙃

@sigg niestety spotkasz się wszędzie z generalizowaniem indywidualnych przekonań do faktów i prawd objawionych 😉 pamiętaj, że wybór niewybierania Y i czekania jest też wyborem... i o ile jeździsz teraz EV czy nawet PHEV to tragedii nie ma, ale jeśli masz ICE, to osobiście uważam, że przeskok ICE 👉 EV nie jest wart odkładania w czasie

inter

Pionier e-mobilności
a możesz coś więcej napisać o lakierze w twojej TM3? uważam go za najładniejszy w gamie, a już z białym wnętrzem to się normalnie można rozmarzyć ;)
Lakier technicznie jest super położony. Po 3 miesiącach ciężko jeszcze coś napisać, jak wygląda w użytkowaniu. Samochód myłem 2 razy.

sigg

Posiadacz elektryka
jedni żyją w bańce i3, inni Y, inni 3, a kolejni w jeszcze innej ... pewne jest to, że ciężko być praktykiem w bańce Juniper, bo go jeszcze nie ma 🙃

@sigg niestety spotkasz się wszędzie z generalizowaniem indywidualnych przekonań do faktów i prawd objawionych 😉 pamiętaj, że wybór niewybierania Y i czekania jest też wyborem... i o ile jeździsz teraz EV czy nawet PHEV to tragedii nie ma, ale jeśli masz ICE, to osobiście uważam, że przeskok ICE 👉 EV nie jest wart odkładania w czasie
Zgadzam się, to też jeden z punktów - wg. moich obliczeń na samym przejściu z ICE na EV będę oszczędzał około 6000zł rocznie w paliwie.

Dla mnie zakup auta to też koszty "dla firmy", dzięki którym zapłacę niższe podatki. Mogę oczywiście czekać z zakupem, ale to oznacza, że auto i tak będę musiał kupić, a będę miał rok wyższych podatków.

S

Gość
Zgadzam się, to też jeden z punktów - wg. moich obliczeń na samym przejściu z ICE na EV będę oszczędzał około 6000zł rocznie w paliwie.

Dla mnie zakup auta to też koszty "dla firmy", dzięki którym zapłacę niższe podatki. Mogę oczywiście czekać z zakupem, ale to oznacza, że auto i tak będę musiał kupić, a będę miał rok wyższych podatków.
no i sprawa rozwiązana po burzliwej debacie. wszystkim uczestnikom dziękuję i przepraszam urażonych.