2024.14

Paweł W

Zadomawiam się
Aktualizacja 2024.14.8

Czy wam też zniknęło wskazanie mocy sygnału telefonu połączonego z Teslą?
Wcześniej takie skazanie z dopiskiem LTE było w prawym górnym rogu ekranu.
Teraz jest schowane w menu, ja natomiast nie mam tej funkcji z odcinkowymi pomiarami prędkości, wczoraj przejechałem 3 takie odcinki i nie mialem infp o jego długości i prędkości:( moze jeszcze aktualizacja map przyjdze....nie wiem..

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Dostałem i ja! 2024.14.8 i jestem z niej zadowolony! Pewnie było tu pisane, ale co mi się rzuciło najbardziej:
  • Całe UI chodzi jakby szybciej,
  • Vision - prezentacja parkowania o wiele dokładniejsza, zauważa nawet progi na suficie w garażu (może przydatne, np. aby nie uderzyć klapą bagażnika przy otwieraniu?),
  • v12 o wiele dokładniejsze rozpoznawanie pojazdów, ludzi, psy na smyczy,
  • ostrzegło mnie, gdy drugie auto przede mną zatrzymało się (wyróżnił je na czerwono) - wcześniej widywałem tylko takie rzeczy z pojazdem poprzedzającym,
  • prezentacja auta cieszy oko na postoju,
  • zmieniony pasek rekuperacji jest ok - teraz dyskretny, na dłuższą metę nie był potrzebny w centralnym miejscu,
  • pasek postępu podróży przydaje się, szczególnie przy zmianie warunków na drodze (utrudnienia, których nie było przy starcie podróży są nanoszone, jeśli wystąpią).

Bronek

Pionier e-mobilności
Ale po suchym w piękny dzień wycieraczki dzisiaj tradycyjne przeleciały 1x.
Jest to zastanawiające dlaczego mając tyle kamer musze oglądać grafikę?
I dlatego jak wyjeżdżam do garażu na T.vision, to i tak patrzę na obraz z kamer .
To mile i fajne jak widzimy jaki to ten komputer mądry, jak to wszystko interpretuje itp . Ale to absurdalne, gdy mając oczy ogladam obraz przetworzony a nie rzeczywisty i to w GORSZYM TRYBIE .
Zrozumiał bym , widząc npm podczerwień , czy inne promieniowanie, czyli rozszerzenie rzeczywistosci.
Ale to jest ograniczenie i to obarczone błędami .
Żon wysiadajacych mam np czasem kilka .

Nie ma u mnie wyboru miejsca do parkowania w obu trybach . Pokazuje i parkuje ale trzeba sie domyšlać , które pole wybrał. Gałka prawa nie działa aby tryb wybrać . Może to przez to iż to "nasze oprogramowanie" ? Nie full beta FSD .
To też pewnie wina wg mnie kompletnie zbędnego ekranu za kierownicą w S i X ? Ci co jego chcą nie wiedzą co tracą gdy jest ten jeden .
Niemniej ta mnogość szczegółów marketingowo jest fajna i nic po za tym dla nas nie daje.

nabrU

Moderator
Apka zaktualizowana wczoraj do 4.33.5-2673 plus 2024.14.8 i nie ma powiadomień Sentry w apce. Radarów odcinkowych u mnie na autostradzie nie widzi, ale zostały postawione z miesiąc temu więc biorę to na karb braku update'u map. Za to o zwykłych fotoradarach wreszcie ostrzega dźwiękiem (taki 'ding'). Ikonki też się niektóre pozmieniały (navi na przykład).

to_masz

Posiadacz elektryka
Ale to absurdalne, gdy mając oczy ogladam obraz przetworzony a nie rzeczywisty i to w GORSZYM TRYBIE .
Ja lubię oglądać ten Voxelowy świat - zawsze się zastanawiam czy Tesla Vision faktycznie ogarnia sensownie metadane jak waga obiektu.

Swoją drogą w 2024.14 pozwala mi podjechać przodem bliżej do kartonów w garażu 😉

Bronek

Pionier e-mobilności
Też się cieszyłem kilka lat temu jak pojawiły się kosze na śmieci, pachołki drogowe , potem psy i koty....To fajne , ale mniej praktyczne bo porównując okazuje się że są przekłamania .
Owszem my LUDZIE też nie wszystko dostrzegamy i dlatego sam potrafię zrobić babola na drodze np zajeżdzając lub wymuszać itp , bo się zagapiłem.
Dopóki musimy sami ubezpieczac jazdę autonomiczną to nie ma znaczenia . Nikt chyba nie prowadzi samochodu na podstawie tych obrazków?
Ale np w praktycznym użytkowaniu, gdy auto samo ma parkować to u mnie się to nie sprawdza. Trzeba weryfikować obraz z ekranu z obrazem za szybami , co jest bez sensu . Gdyby obraz z kamer normalny byl na ekranie w wer 360°, patrzenie w lusterka i za okna można sobie darować. Tak jak to robię cofając na kamerkach

inter

Pionier e-mobilności
Następna hipoteza dotycząca 2024.14.8 dla HL. Podobno są problemy, z automatycznym otwieraniem bagażnika.