Lakier Tesla Model 3 LR 2021 :(

Bartosz

Pionier e-mobilności
Ja zawsze mówię, że amerykańskie auto jest dla świadomego kierowcy. Kiepska strona to m.in. Lakier i plastiki wewnątrz. Jeśli chodzi o plastikowe nakładki - pomyśl co się dzieje pod spodem po zimie 😉
Najlepsze rozwiązanie? Uważam że chlapacze i folia tylko na części tylnego nadkola - stosowana u wielu producentów. Folia na całych progach nie rozwiąże problemu, bo jak się lakier nie trzyma to znaczy, że jest to skopane technologicznie (np źle przygotowane do malowania, lub złe materiały) w najgorszym przypadku zrywając kiedyś folie można zerwać ją z lakierem.
Wiesz, to jest temat rzeka. Wszystko co było na ten temat do powiedzenia zostało powiedziane i napisane. Pewne jest jedno, ten kto zabezpieczy progi najlepiej jak tylko się da, ma największą szansę, że przetrwają dłużej w dobrej kondycji.

Na dużych zagranicznych forach nie ma dnia, aby ktoś nie miał z tym problemu i naprawdę nie ma znaczenia rocznik i miejsce produkcji, ten samochód tak po prostu ma. Jednym lakier odpadnie szybciej, innym później, a jeszcze innym wcale.

Sprzed chwili niemieckie forum:

„Mam Performance z czerwca 2021. A na progu widać już wyraźne uszkodzenia. Po niecałych 4k km. Może Performance jest gorszy, kto wie...”

Last edited:

piotrkwi

Nowy na Forum

krzyss

Pionier e-mobilności
To może na mam mniejszy prześwit.
Mam koła aero 18’’
Takie same mam :) jezdze juz z tymi chlapaczami od lipca, i sa ok. Ale trzeba pamietac zeby przed zima i po zimie je zdjac i wyczyscic syf co sie zbiera.

kaziwich

Posiadacz elektryka
Takie same mam :) jezdze juz z tymi chlapaczami od lipca, i sa ok. Ale trzeba pamietac zeby przed zima i po zimie je zdjac i wyczyscic syf co sie zbiera.
Jedyne sensowne jakie znalazlem:

Nie szczypią w oczy (nie zachodzą na krawedz blotnika), są krótkie, a do tego elastyczne i proste w montazu.

Bartosz

Pionier e-mobilności
A te dołożone gumy do chlapaczy nie jadą tobie po asfalcie?
Założyłem tylko plastik bez gum. Tesla w instrukcji do nich napisała, że gumowe nakładki są zalecane w trudnych warunkach, ale fakt te gumy są wyjątkowo długie i jak je przymierzałem to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to, że mogą haczyć. Z tego co się orientuję samochody sprzedawane w Q2 fabrycznie miały właśnie założone same plastiki, a gumy wrzucone do bagażnika.
346E6B55-73D5-4D9C-B437-F5B18676F46C.jpeg

Last edited:

ATnet

Posiadacz elektryka
Nie chcę Was gnębić ale te auto jak będzie wyglądać po 5 latach, jeśli od nowego odpada farba, to paroletnie będzie jedną wielką korozja, co poza aspektem wizualnym jest głownie problemem bezpieczeństwa. Pacnięcie takim przeżartym autem w cokolwiek może skończyć się tym że nie będzie żadnych zakładanych stref zgniotu.... Ja bym zamiast to oklejać to o tym trąbił i szedł do sądu o naprawę. Tylko to nauczy ich jakości bo jak widać to nie jest dla nich priorytet.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Nie chcę Was gnębić ale te auto jak będzie wyglądać po 5 latach, jeśli od nowego odpada farba, to paroletnie będzie jedną wielką korozja, co poza aspektem wizualnym jest głownie problemem bezpieczeństwa. Pacnięcie takim przeżartym autem w cokolwiek może skończyć się tym że nie będzie żadnych zakładanych stref zgniotu.... Ja bym zamiast to oklejać to o tym trąbił i szedł do sądu o naprawę. Tylko to nauczy ich jakości bo jak widać to nie jest dla nich priorytet.
Zwróć uwagę, że mówimy tutaj o kawałku blachy, która pełni funkcję dekoracyjną. Nigdzie, na żadnym forum nie spotkałem się z masowymi problemami dotyczącymi korozji elementów konstrukcyjnych, a uwierz mi czytam regularnie chyba wszystkie największe fora. Poza tym wyobrażasz sobie co zrobili by prawnicy w US z Teslą jakby ludzie masowo ginęli w samochodach z powodu korozji. To co piszesz to jest jakiś absurd.

Co do sądu. Może Ty byś poszedł, ale oklejenie progów kosztuje 500-1000 zł, a ich ponowne polakierowanie 1000-1500 zł, więc sorry, ale ja mam to w dupie, więcej wydawałem wcześniej miesięcznie na paliwo. Przy takich kwotach to mi się nawet nie chce jechać do Warszawy tego robić na gwarancji jakby mi coś się działo.

Last edited: