To wszyscy wiemy. Tylko jaki procent ludzi korzysta z taryf nocnych? Jesteśmy w mniejszości i nikt nie będzie "robił dóbrze" garstce ludziZamrożenie zabija sens taryf strefowych .
Takie sterowanie ręczne i ad hoc nie pozwala na normalne planowanie
jak dla mnie technologia działa fantastycznie i super sprawnie. przecież za taką sytuację jesteśmy odpowiedzialni my sami. dlaczego nie ma inteligentnych ludzi na górze.?.. bo tego nie chcemy jako społeczeństwo, nie lubimy mądrzejszych od siebie, za to uwielbiamy się pośmiać z np.Maliniaka i jego problemów. technologia jest świetnie zaimplementowana w ruchy społeczne, żyjemy w wirtualu, jesteś niezadowolony masz forum i możesz ponarzekać, coś nie tak z ceną prądu kup FV, diesle ci śmierdzą kup drogie EV, żyje ci się tutaj "ciężko" możesz kupić dom w Hiszpanii, wakacje za drogie kup kampera itd. ... i tym sposobem żyjesz w 24-godzinnym markecie, szarpany sprzecznościami, drogimi kredytami i aby być w porządku przed samym sobą możesz ten niecny proceder gdzieś w społecznościówkach opisać. w tym czasie w realu ucieka ci coś co masz najcenniejsze.... twój czas.Jest jak jest , bardziej zapobiegliwi kupują np domy w Hiszpani![]()
Której części mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś?Nadal przecież będzie zamrożenie.
Niestety, nie rozumiem - dałbyś radę mi wytłumaczyć, jak energia „do ładowania” ma być tylko 7% droższa?Cena g12 do limitu 1500 kWh o tyle wzrośnie, bo znika limit, ale już po limicie to będzie wzrost o 7%.
W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że energia na potrzeby życiowe podrożeje o te 80%, natomiast energia do ładowania auta o 7%.
Ja w zeszłym roku dokupiłem ~5000 kWh, co daje 3500 kWh poza limitem, a to w zasadzie prawie całą energia, jaką zużyło mi auto na ładowanie w domu.
Nie wiem kto i co ma podpisać, sugeruję otworzyć link, który zamieściłem i się z nim zapoznać.Jak Prezydent podpisze ustawę rządową to będzie taniej.
Prezes URE zobowiązał firmy sprzedające prąd do zmiany taryf. Max cena prądu ma być 50 gr netto za 1 kWh.
W G11 dystrybucja to ok 30 gr za każdą kWh, ale w G12 I G12W około 10 gr. Razem powinno być max 70 gr za prąd, czyli max 15 zł na 100 km.
Wspomniałeś coś o rządzie, to patrz to!!!!!!!Ja mam "system" mentalny obliczeń i kalkulacji inny, abym mógł spać i nie budzić się z krzykiem.
Fotowoltaika daje mi ciepło wody i glikolu w rurach oraz paliwo do samochodu.
Za pranie , lody w zamrażarce i ciepłe posiłki zjedzone przy sztucznym świetle podczas oglądania np telewizji, płacę.
Oczywiście zamortyzowana i staroprosumencka instalacja PV daje takie prawo aby żyć w tym złudnym pseudo ekonomicznym raju.
Niestety prawda jest taka , że mamy bandycką gospodarkę, a nasz Kraj od zarania jest naszym wrogiem i to obojętnie kto nim rządzi.
To wynika z naszej mentalności , ciasnocie umysłów ludzi mających władzę. Potrzeby sterownia wszystkim (homo sov)
Zobaczcie jaki mamy potencjał jako Obywatele ! TYLE KRADLI a jednak nie rozkradli.
Pomimo tych nieudaczników na górze ludzie sobie radzą w większości.
Polityka energetyczna , konkretnie sprzedaż detaliczna jest skierowana do tych którym w życiu nie wyszło, a tych jest akurat tyle, by móc jak ogon machać psem .
Jest jak jest , bardziej zapobiegliwi kupują np domy w Hiszpani![]()
Co wzrasta i od czego lczone?Której części mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś?
Twoje porównanie dające te 80% wzrostu ceny dotyczy jedynie porównania ceny z limitem do 1500 kWh względem tej nowej ceny. Po wykorzystaniu limitu cena obecna jest już znacząco wyższa i różnica to tylko 7%.Niestety, nie rozumiem - dałbyś radę mi wytłumaczyć, jak energia „do ładowania” ma być tylko 7% droższa?
DLA MNIE energia zużyta na COKOLWIEK, będzie właśnie o te 80%, a żeby być dokładnym, to każda kWh.
Niestety, nie rozumiem - dałbyś radę mi wytłumaczyć, jak energia „do ładowania” ma być tylko 7% droższa?
DLA MNIE energia zużyta na COKOLWIEK, będzie właśnie o te 80%, a żeby być dokładnym, to każda kWh.
Nie wiem kto i co ma podpisać, sugeruję otworzyć link, który zamieściłem i się z nim zapoznać.