Problem z Plugshare - brak możliwości oznaczenia aktywnego ładowania

Przemmo

Posiadacz elektryka
Ja polecam https://map.openchargemap.io/
No i wiem, że z danymi różnie, a interfejs słaby, ale to w przeciwieństwie do PlugShare, wspierany przez społeczność projekt, open source, open data.

Korzystamy z tych danych jako jedno ze źródeł dla naszego agregatora, inne projekty takie jak np. ABRP też korzystają z danych OCM.

Warto tam dodawać punkty ładowania bo potem twórcy aplikacji mogą z nich korzystać nie płacąc miliona monet PlugShare (które tak właśnie monetyzuje dane które tam wrzucacie)
W Polsce lipa, ale za granicą już widać, że mają lepsze dane. Dla przykładu wrzucam screeny z Łodzi i Berlina. Porównanie z Plugshare.

Attachments

• Screenshot_20240707_083042_com.microsoft.emmx.jpg
    Screenshot_20240707_083042_com.microsoft.emmx.jpg
    788,6 KB · Liczba wyświetleń: 5
  • Screenshot_20240707_083053_com.xatori.Plugshare.jpg
    Screenshot_20240707_083053_com.xatori.Plugshare.jpg
    1 MB · Liczba wyświetleń: 5
  • Screenshot_20240707_083130_com.xatori.Plugshare.jpg
    Screenshot_20240707_083130_com.xatori.Plugshare.jpg
    1,3 MB · Liczba wyświetleń: 4
  • Screenshot_20240707_083312_com.microsoft.emmx.jpg
    Screenshot_20240707_083312_com.microsoft.emmx.jpg
    1,2 MB · Liczba wyświetleń: 5

Gandalf

Pionier e-mobilności
W Polsce lipa, ale za granicą już widać, że mają lepsze dane. Dla przykładu wrzucam screeny z Łodzi i Berlina. Porównanie z Plugshare.
No dlatego robimy agregator, bo dane z "crowdsourcingu" + z EIPA to jest to co się u nas sprawdza. Inne kraje mają podobne źródła.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jak chcę zrobić aplikację i użyć danych o stacji ładowania z API PlugShare to muszę wtedy słono za to zapłacić. Nawet żeby oglądać punkt który sam dodałem 😅
A po co Ci dane z niepelna mapa ladowarek ?
Tam brakje np. 30% punktow ladowania w CRO

poochaty

Posiadacz elektryka
To ja polecę ChargeFinder
Są ładowarki, jest informacja o zajętości, jest informacja o cenach.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Problem tylko ze teraz zeby poszukac jakiejs ladowarki trzeba odpalic 5-10 apek i najlepiej wiedziec jacy sa operatorzy w kraju.
Planuje qlasnie powrot z CRO do PL i nie udalo mi sie naladowac przed wyjazdem. No i na plugshare dowiedzialem sie ze na autostradzie gdzie mi pasuje jest stacja MOL z ladowarka… w zyciu bym nie wpadl zeby ta aopke odpalic :)
no to już widzisz trzeba pokombinować;)