Ergonomia: Ból prawej stopy przy jeździe highlandem

Kapibar

Zadomawiam się
Macie tak, że boli was prawa noga, drętwieje, lub boli stopa od jazdy highlandem? Udało wam się tak wyregulować fotel żeby tego nie było? Jakie to ustawienie? Nie jestem jakichś niestandardowych wymiarów.

esuotfartete

Zadomawiam się
HL czy nie HL, ja zauważyłem, że TM3 w ogóle prawa noga leży mniej wygodnie niż w samochodach spalinowych, odległość od podłogi do środka pedału jest jakby mniejsza. Natomiast w trasie dzięki autopilotowi nie pojawiają się u mnie specyficzne objawy długiej jazdy, które mam w starym samochodzie - zastają mi się tam kości dużego palucha i muszę go rozruszać, żeby móc chodzić.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Macie tak, że boli was prawa noga, drętwieje, lub boli stopa od jazdy highlandem? Udało wam się tak wyregulować fotel żeby tego nie było? Jakie to ustawienie? Nie jestem jakichś niestandardowych wymiarów.
Ja zrobiłem na razie 700 km ale nie mam takiego problemu.

slaveq

Pionier e-mobilności
Wg mnie to winę ponosi one-pedal-driving. W spalinie nawet w automacie trzeba używać hamulca a tutaj stopa jest cały czas w jednej pozycji i jej położenie zmienia się w niewielkim zakresie jak hamujemy albo przyspieszamy.

Ev3

Pionier e-mobilności
Macie tak, że boli was prawa noga, drętwieje, lub boli stopa od jazdy highlandem?
Ja tak mam w każdym aucie, przynajmniej od kiedy jeżdżę crossoverami.
Dlatego nie używam one-pedal, tylko żeglowania i tempomatu, żeby stopa jak najdłużej była wolna od naciskania gazu.
A dohamowuję manetkami , zamieniającymi poziom rekuperacji (jeśli w aucie się da).
Ale akurat w Tesli się nie da.

Może wysoka pozycja za kierownicą ma coś z tym wspólnego, taką lubię.

P.S.
Jeszcze nie trafiłem na fizjoterapeutę który by pomógł na dłuższą metę.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Ja tak mam w każdym aucie, przynajmniej od kiedy jeżdżę crossoverami.
Dlatego nie używam one-pedal, tylko żeglowania i tempomatu, żeby stopa jak najdłużej była wolna od naciskania gazu.
A dohamowuję manetkami , zamieniającymi poziom rekuperacji (jeśli w aucie się da).
Ale akurat w Tesli się nie da.

Może wysoka pozycja za kierownicą ma coś z tym wspólnego, taką lubię.

P.S.
Jeszcze nie trafiłem na fizjoterapeutę który by pomógł na dłuższą metę.
Tu może być różnica, ja jeżdżę zawsze na najniższym położeniu fotela. I pamiętam, że kiedyś miałem problem z takim bólem, ale nie w moim aucie, fotel był dużo wyższy.

nie rozumiem czasem takich wpisów ktoś ma ci powiedzieć jak masz ustawić sobie fotel żeby cie noga nie bolała??idź do lekarza