Brzęczenie po stronie kierowcy, decha pod szybą.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Przy jakichś "twardych" nierównościach zacząłem słyszeć taki dziwaczny dźwięk. W końcu opukałem tę płaską przestrzeń pod szybą i faktycznie, przy dość mocnym opukaniu słychać, że coś tam wibruje i wkurza.
Miał ktoś coś takiego? Serwis to usuwa, czy spławiają na drzewo?

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Też to mam, szczególnie w lewym rogu szyby. Gdzieś wyczytałem, że pomiędzy deską a szybą jest jakaś taka sztywniejsza folia, która właśnie przy "twardych" nierównościach wpada w taki rezonans. Mi ten dźwięk przypomina luźną membranę głośnika - dlatego trafia do mnie ten argument z folią bo mógłby to być podobny dźwięk.

U mnie to się objawiło na kostce brukowej - nic z tym jeszcze nie robiłem i nie zgłaszałem. Zniechęca mnie demontaż deski miesiąc po odbiorze samochodu. Wstrzymuję się na chwilę obecną licząc na to, że może ta folia się ułoży i z czasem ten dźwięk zaniknie (szczególnie po takich upałach).

Jeffero

Zadomawiam się
Mam też, zauważyłem jakoś przy 700km przebiegu, teraz 2800km i dalej się objawia, głównie na brukowanej kostce w mieście. Ewidentnie to się "przemieszca", raz słyszę to tuż za kierownicą, a raz w trakcie tego brzęczenia przesuwa się w stronę pasażera.

Zgłosiłem to będąc w serwisie w Berlinie na wyważeniu kół. Jako, że ich nie uprzedziłem, tylko dopiero w trasie zauważyłem i na miejscu to dopisałem do listy życzeń, to tylko potwierdzili, że wykryli usterkę, ale mieli za mało czasu zarezerwowanego na jej naprawę. Podobno całego dnia by potrzebowali na naprawę tego.

CezaryT

Mam też, zauważyłem jakoś przy 700km przebiegu, teraz 2800km i dalej się objawia, głównie na brukowanej kostce w mieście. Ewidentnie to się "przemieszca", raz słyszę to tuż za kierownicą, a raz w trakcie tego brzęczenia przesuwa się w stronę pasażera.

Zgłosiłem to będąc w serwisie w Berlinie na wyważeniu kół. Jako, że ich nie uprzedziłem, tylko dopiero w trasie zauważyłem i na miejscu to dopisałem do listy życzeń, to tylko potwierdzili, że wykryli usterkę, ale mieli za mało czasu zarezerwowanego na jej naprawę. Podobno całego dnia by potrzebowali na naprawę tego.
Masakra, czyli o naprawie przez mobilnego można zapomnieć (ja mam aktualnie 3000 km). Do tego mam trzeszczący fotel kierowcy - z wszystkich stron nieprzyjemne dźwięki. Oczywiście ogólnej jakości wykonania nie można odebrać temu modelowi ale są pewne wpadki i niedociągnięcia (prawdopodobnie problemy wieku dziecięcego po odświeżeniu TM3).

Szczerze mówiąc to jak usłyszałem ten dźwięk za deską to mi dosłownie szczęka opadła... u mnie również obserwuję przemieszczanie się tego dźwięku w kierunku pasażera - zależy od wibracji wywoływanych przez kostkę.

Mam nadzieję, że chociaż ten fotel mobilny wymieni.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Postukaj w lusterko - u mnie brzęczy.

CezaryT

Po zmianie kierunku nawiewu (max w dół lub w górę) problem u was nadal występuje?
hmm... muszę sprawdzić, sugerujesz że to może wpadać w wibracje element kierunku nawiewu?
Postukaj w lusterko - u mnie brzęczy.
sprawdzę ale dźwięk wyraźnie dochodzi z lewej strony podszybia chociaż faktycznie odbicia dźwięku w kabinie mogą czasami wprowadzać w błąd

kiszony23

Zadomawiam się
hmm... muszę sprawdzić, sugerujesz że to może wpadać w wibracje element kierunku nawiewu?

W moim przypadku tak jest (dźwięk słyszalny w różnych częściach deski rozdzielczej). Klapy nawiewu w pewnym położeniu mają luz i objawia się to tym nietypowym dźwiękiem.

Byłem z tym problemem w serwisie. Na tą chwilę nie mają rozwiązania. Wymiana nawiewu na najnowszą rewizję nie pomaga.