Ładowarki Last Mile Solutions i NextCharge

alaska_k

Fachowiec
Niedawno byłem we Włoszech i tam często używałem NextCharge. Po powrocie przypadkiem włączyłem apkę i znalazłem w Polsce kilka ładowarek Last Mile Solutions z bardzo atrakcyjnymi cenami w NextCharge.
0,09€ za kWh+0,01€ za minutę ze złączami Type2 22kW i CCS2 32-40kW.
Czyli na Type2 przy np Tesli wychodzi realny koszt: za godzinę ładowania 0,60€ + ilośc doładowanych kWh(11kWh -- 0,99€) = 1,59€/11kWh=0,144€ za kWh. Na szybszym złączu wychodzi jeszcze taniej bo cennik ten sam a doładujemy więcej kWh
Korzystał ktoś może? Chyba ze to jakas nowa sieć i ma aktualnie promocję na ładowanie?
(przepraszam jeśli pomyliłem gdzieś jednostki ale mieszaja mi się kW z kWh)

krzyss

Pionier e-mobilności
Niedawno byłem we Włoszech i tam często używałem NextCharge. Po powrocie przypadkiem włączyłem apkę i znalazłem w Polsce kilka ładowarek Last Mile Solutions z bardzo atrakcyjnymi cenami w NextCharge.
Czyli na Type2 przy np Tesli wychodzi realny koszt: za godzinę ładowania 0,60€ + ilośc doładowanych kWh(11kWh -- 0,99€) = 1,59€/11kWh=0,144€ za kWh. Na szybszym złączu wychodzi jeszcze taniej bo cennik ten sam a doładujemy więcej kWh
Korzystał ktoś może? Chyba ze to jakas nowa sieć i ma aktualnie promocję na ładowanie?
Ktora to apka ?

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Konkretnie gdzie we Wloszech?
Ja napotykalem tylko (Ravenna, plw. Gargano) Enel-X i BeCharge.
A na nich NaxtCharge nic nie daje lepszego niz natywne apki.

No i konkretnie ktore ladowarki LMS w Polsce?

alaska_k

Fachowiec
Konkretnie gdzie we Wloszech?
Ja napotykalem tylko (Ravenna, plw. Gargano) Enel-X i BeCharge.
A na nich NaxtCharge nic nie daje lepszego niz natywne apki.

No i konkretnie ktore ladowarki LMS w Polsce?
Ja byłem w San Remo. Tanio tez nie było jak to we Włoszech ale znalazłem niedaleko w Arma di Taggia bezpłatna ładowarkę przy salonie Toyoty obsługiwaną właśnie przez NextCharge.
Jak miałem okazję to ładowałem się też niedaleko we Francji. Supercharger w Nicei 0,21€ za kWh - bajka, No i sieć EVzen - ładowanie 1€ za godzinę po 21:00 do 7:00 rano a w dzień 2,5€ na ładowakrach 22 kW, nie liczą za kW tylko za czas ładowania :) . We Francji mają atom wiec sobie mogą pozwolić.
Te tanie LMS które widzę w apce w mojej okolicy to Tychy, Chrzanów, Pszczyna, Bytom, Zabrze, Piekary, Częstochowa. Jest też sporo w Warszawie

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Te tanie LMS które widzę w apce w mojej okolicy to Tychy, Chrzanów, Pszczyna, Bytom, Zabrze, Piekary, Częstochowa. Jest też sporo w Warszawie
Ściągnąłem sobie tę apkę. Ale, nie wiem jak obsługiwać tę apkę. Niby się zarejestrowałem (dostałem e-maila z linkiem, który poywierdzieł). W apce widzę, że jestem zalogowany swoim nickiem (ale, hasła żadnego nie podwałem). Nie wiem jak dodać kartę (do płatności).

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Tam się płaci z portfela.
Jak dodasz do portfela 20 € to ci przyślą za darmo kartę RFID.
Na razie odpuściłem...

alaska_k

Fachowiec
Nie koniecznie. Aplikacja działa też jak masz np portfel google. Nie trzeba w ogóle się logowac. Wybierasz ładowarke, sposób płatności - w moim przypadku była to karta z portfela google i właczasz ładowanie.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
OK. Widzę. Płatność można wybrać dopiero po wybraniu stacji i wystartowaniu ładowania.

Gdzie stoi, że przy doładowaniu 20 EUR wysyłają kartę RFID za darmo?

I dlaczego do apki nie mam hasła?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Gdzie stoi, że przy doładowaniu 20 EUR wysyłają kartę RFID za darmo?
OK. Znalazłem: "After your first wallet recharge is complete your complimentary NEXTCHARGE Rfid card will be shipped directly to you."