Pytam, bo ceny poleciały na łeb na szyję i po zrobieniu małego researchu okazuje się, że nawet te z otomoto są zawyżone. Można więc kupić xdrive50 z większością dodatków za kwotę poniżej 400k. Dużo, ale może to auto ma 'to coś'?

Jeśli warto je mieć, to chciałbym wiedzieć dlaczego tak. Jeśli nie, to dlaczego nie. Nie planowałem zmiany auta nr 1, ale BMW właśnie zaczęło mieścić się w moim budżecie więc póki co zbieram informację

.
Zacznę o wad:
-Bagażnik nie jest jakiś super pojemny.
I właściwie to tyle
Zalety:
-Chyba najlepszy zasięg ze wszystkich E-SUV dostępnych u nas (wg EV Database). Średnią miałem około 21kWh/100km. W dobrych warunkach robiłem trasę Poznań->Koszalin->Poznań bez ładowania i zostawało jeszcze 15-20%),
-Ultra komfort. Auto po prostu płynie na nierównościach. Zdecydowanie warto dopłacić do pneumatyki. Do tego dochodzi świetne wyciszenie,
-Wyposażenie: zależy od Ciebie. Matrixy, masaż i wentylacja w fotelach, kamery 360, autopilot, pneumatyka, HUD, lepsze audio, skórki, kryształki... No można wymieniać i wymieniać...
Do neutralnych rzeczy wrzucę szybkość ładowania. 30 minut w zakresie 10-80% ustępuje tylko Kii EV9 w tym segmencie. Więc niby dobrze, ale ja już zdążyłem się przyzwyczaić do szybkiego ładowania w innym aucie i dla mnie te 30 minut to już za długo.
Zasadnicze pytanie jeśli chodzi o opłacalność, to: z czym chcesz porównać?
Bo w tym segmencie są:
-Audi Q8: najbardziej zbliżone do iX,
-Mercedes EQE SUV: droższy i jakoś specjalnie mnie nie porwało względem iXa,
-KIA EV9: Zdecydowanie praktyczniejsza, ale i na pewno mniej komfortowa. Tańsza, podobnie wyposażona, z szybszym ładowaniem.
-Tesla X: szybsza, praktyczniejsza, ale droższa, gorzej wyposażona i o niższym komforcie.
Miałem zamówioną Teslę X (zaraz po fiasku Tesli z TmS Plaid+), ale przejechałem się iXem i już nie było powrotu do tematu. Zapłaciłem coś w okolicach 430k za full opcję. TmX wtedy kosztowała 440k. Teraz ta różnica jest jeszcze większa (400 vs 480 bez AP).
Pozbyłem się iXa tylko dlatego, że Taycan jest technologicznie o 2 ligi wyżej niż cokolwiek innego. Ale gdybym miał wybierać elektryka w cenie do 500k, to nadal iX byłby w top2 (tuż obok Macana).