Problem auta z połączeniem z siecią

ELuk

Pionier e-mobilności
Opiszę problem.
Kiedy ostatnio jechałem do Szwajcarii miałem problem z bardzo częstymi zawieszeniami połączenia auta z siecią. Na górnym pasku znikały kreski mocy sygnału i pojawiał się tylko tel SOS.
Początkowo myślałem, że jest to problem tylko w tej Szwajcarii (nie EU), ale wracając nietypową dla mnie drogą przez Niemcy zauważyłem ten sam objaw.
Było to upierdliwe jak nagle znikała mapa (zwłaszcza w istotnych momentach) i przez kilka minut ekran nawigacji był pusty. Generalnie to też bardzo dziwne, że znika mapa przy braku sieci, bo zakładałem że auto ma ją wgraną na stałe i nic nie musi pobierać. Czy u Was też auto ma podobne problemy z przełączaniem ? Zaznaczę że mam wykupione Premium lacznosc.

Michal

Moderator
Nie mam takich problemów ale od 2 lat nie wychyliłem nosa poza PL :)
Nieraz nie mam łączności przy wyjeżdżaniu z domu, bo wyłącza się wifi i dopiero włącza LTE ale z tego co kojarzę, to nawigacja działa wtedy dość normalnie. Może masz włączoną mapę satelitarną, bo ona pobiera się tylko online...

klata

Zadomawiam się
Ja zauważyłem coś takiego przy przekraczaniu granic państw. Samochód jakby przełączał się do innych sieci i przez kilka-kilkanaście minut nie dostępu do sieci. Ja często słucham jakiegoś radia internetowego i wtedy jest cisza, Tak samo w Teslamate brakuje odcinka po przekroczeniu granicy (jest linia prosta) . Tutaj np mój ostatni ostatni wyjazd
1722495286916.png
i powrót z Czech:
1722495199698.png

jaggred

Zadomawiam się
Dokladnie jest jak piszecie, Przejezdzajac granice panstwa modem musi zmienic siec na inną lokalną, i to strasznie dlugo w tesli trwa. Ale to nic niezwyklego.
Rowniez moze to sie zdarzyc jak jedziecie blisko granicy i zacznie lapac zasieg sieci innego operatora. nawet do kilku minut. I wtedy faktycznie mozna sie wystraszyc jak mapa znika i jedzie sie na slepo

danielm

Pionier e-mobilności
Opiszę problem.
Kiedy ostatnio jechałem do Szwajcarii miałem problem z bardzo częstymi zawieszeniami połączenia auta z siecią. Na górnym pasku znikały kreski mocy sygnału i pojawiał się tylko tel SOS.
Początkowo myślałem, że jest to problem tylko w tej Szwajcarii (nie EU), ale wracając nietypową dla mnie drogą przez Niemcy zauważyłem ten sam objaw.
Było to upierdliwe jak nagle znikała mapa (zwłaszcza w istotnych momentach) i przez kilka minut ekran nawigacji był pusty. Generalnie to też bardzo dziwne, że znika mapa przy braku sieci, bo zakładałem że auto ma ją wgraną na stałe i nic nie musi pobierać. Czy u Was też auto ma podobne problemy z przełączaniem ? Zaznaczę że mam wykupione Premium lacznosc.
mapy wektorowe są offline, mapy satelitarne są online i pobiera je na bieżąco

6a8

Posiadacz elektryka
Szkoda że jak nie moze pobrać map graficznych to wyświetla pusty ekran zamiast przełączyć się na wektorowe
I jeszcze jakiś dyskretny komunikacik o przyczynach, i stosowny filtr aby nie było oczopląsu. Pamiętacie "Listy do E" ?
To jest raczej proste do zrobienia, jak im to podsunąć ?

ELuk

Pionier e-mobilności
Prawdopodobnie jest tak jak piszecie, że przy granicy łapie różne sieci i ciągle się przełącza.
Zdarzało mi się to jednak też w środku Niemiec, prawdopodobnie zmiana sieci roamingowej też skutkowała tym problemem.
Denerwujące jest to, że pokazuje niby przebieg nawigowanej drogi, ale na pustym ekranie.

tomA

Posiadacz elektryka
Dokładnie jak byłem na granicy Słowenia/Włochy czy Słowenia/Chorwacja to trwa przełączanie długo i warto mieć wtedy aplikacje z nawigacjami w telefonie jak są rozjazdy i skrzyżowania których nie znamy to będziemy w czarnej du..ie....

acceptcookies

Tesla Model Y LR AWD 2024
mapy wektorowe są offline, mapy satelitarne są online i pobiera je na bieżąco
sugerujesz, ze pomimo utraty sugnalu GSM auto nadal powinno wyswietlac mapy wektorowe (nie zdjecia satepitarne)? Czesto jade przez obszary bez zasiegu GSM, jedyne co wowczas wyswietla mi ekran to linia trasy (poprawnie mowi np "skrec w prawo") ale ekran jest po prostu szary.