Co wiemy o Ioniq 5

Khar

Posiadacz elektryka
Postanowiłem zrobić temat zbierający informacje, które do tej pory się ukazały i udało nam się wspólnie wyszukać :)
Dzięki za tą kompilację.
Jak dla mnie to pierwsza realna alternatywa dla Tesli. Ciekawe, czy udało im się dopracować oprogramowanie. W każdym razie zapowiada się świetnie i kibicuję!
Auto super, ale obicie tylnej kanapy od strony bagażnika słabe. Ale z tego co widzę to większość producentów zlewa wykończenie bagażnika. U mnie w Zoe też jakoś to beznadziejnie zrobione.
Jakie są najczęstsze komentarze nt. nowych aut? "Fajne, ale dlaczego takie drogie?" :) Więc oszczędzają na czym się da - lepiej na takim obiciu bagażnika, niż czymś naprawdę istotnym.

BigB00

Posiadacz elektryka
Kolejny film :)
Autor zagląda pod podwozie, między koła itd.
Przy okazji porównuje wielkość HUD'a (między Ioniq'em 5, a Hyundai'em SantaFe i Genesis G80) oraz rozmiar szyb bocznych (między Ioniq'em 5, a Hyundai'em Tusconem i Grandeur).

jgal

Posiadacz elektryka
Prezentacja w języku niemieckim z profesjonalną obsługą w czymś co przypomina showroom(?).
Ten frunk to jest jednak totalny żart. Ale co gorsza, tylny bagażnik też jest jakiś zaskakująco płytki, a pod podłogą jest tak mało miejsca, że nawet nie pokazali dokładnie.

BigB00

Posiadacz elektryka
Ten frunk to jest jednak totalny żart. Ale co gorsza, tylny bagażnik też jest jakiś zaskakująco płytki, a pod podłogą jest tak mało miejsca, że nawet nie pokazali dokładnie.
Ja na to patrze w ten sposób. Mieli mało miejsca z przodu i mogli tam nic nie dać (patrz modele ID) albo mogli zrobić większą maskę, żeby zwiększyć przestrzeń bagażową z przodu. W takim wypadku ja wolę że przód jest mały i jest miejsce na kable. Dzięki temu nie muszę ich trzymać z innymi bagażami, co byłoby szczególnie frustrujące z zapakowanym tyłem. Poza tym przedni bagażnik ma dodatkową klapę , więc te kable mi się na pewno nie zmoczą.
W jakim sensie bagażnik jest płytki? W tej dodatkowej przestrzeni? To rozpatrywałbym jako "bonus". Przestrzeń bagażowa wynosi 531l i to mnie interesuje. Tę wartość porównuje z innymi autami. Jakieś auto ma więcej pod tylną klapą? Super!
Moim zdaniem trochę się czepiasz ;)

BigB00

Posiadacz elektryka
Nie mam pojęcia jak zamieścić sam film, więc podaje adres artykułu.
W samym materiale wideo autor opowiada o Ioniq'u 5 i pokazuje ile miejsca jest w środku (przód, tył, bagażniki), pokazuje elementy charakterystyczne, opowiada o możliwościach technicznych itd.

Jak ktoś jest zainteresowany to recenzent przez chwilę bawi się infortainmentem, więc widać jak reaguje i można zauważyć kilka opcji.