Tesla Wall Connector gen 3 + auto nie Tesla

Zeta758

Nowy na Forum
Mam podłączonego Wall Connector Tesli gen 3 ale nie mam samochodu tesla (jeszcze :). Nie mam też dostępu do WIFI w garażu podziemnym.
Mam w związku z tym 2 pytania:
1. Czy jest jakakolwiek metoda autoryzacji, aby samochód się ładował jeśli np. mam przy sobie telefon połączony z wifi Wall Connectora? A jeśli nie to jeśli miałbym WIFI (internet) doprowadzony do Wall Connectora - to coś by zmieniło?
2. Czy jeśli nie mam WIFI i internetu to czy dane się zapisują w wall Connectorze i np po miesiacu jak doprowadzę internet to będę mógł te dane pobrać?

Z góry dzięki za info.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ad2. Dane się zapisują ale nie wiem na jak długo, jak u mnie zgubi połączenie z siecią to kiedyś pobrało dane po 6 dniach. Samochód nie Tesla.

Michal

Moderator
1. Czy jest jakakolwiek metoda autoryzacji, aby samochód się ładował jeśli np. mam przy sobie telefon połączony z wifi Wall Connectora? A jeśli nie to jeśli miałbym WIFI (internet) doprowadzony do Wall Connectora - to coś by zmieniło?
WC3 autoryzuje ładowanie po kablu na podstawie jakiegoś identyfikatora auta, a nie wifi i Twojego telefonu. Całość powinna działać bez internetu.

Last edited:

piotrpo

Pionier e-mobilności
Gdybym wybierał wallboxa do samochodu innego niż Tesla, to nie wybrałbym tego WC.
Z Teslą współpracuje bardzo dobrze, bo autoryzacja po kablu, statystyki w tej samej aplikacji, guzik do klapki / zakończenia ładowania. Jeżeli podłączysz do tego inny samochód, to nie ma tam niczego, co daje jakąś przewagę, może poza faktem, że to ładne urządzenie i dobrze wygląda na ścianie.
Kładąc instalację zobacz, czy nie da się od razu poprowadzić skrętki, albo ew. ogarnąć łączności przez PLC na którejś tam fazie, szczególnie, że wifi przyda ci się nie tylko do WC, ale też do samego samochodu.

kaktus

Posiadacz elektryka
Gdybym wybierał wallboxa do samochodu innego niż Tesla, to nie wybrałbym tego WC.
Z Teslą współpracuje bardzo dobrze, bo autoryzacja po kablu, statystyki w tej samej aplikacji, guzik do klapki / zakończenia ładowania. Jeżeli podłączysz do tego inny samochód, to nie ma tam niczego, co daje jakąś przewagę, może poza faktem, że to ładne urządzenie i dobrze wygląda na ścianie.
Kładąc instalację zobacz, czy nie da się od razu poprowadzić skrętki, albo ew. ogarnąć łączności przez PLC na którejś tam fazie, szczególnie, że wifi przyda ci się nie tylko do WC, ale też do samego samochodu.
Cena jest sporą zaletą niezależnie od auta :) nie każdy chce się bawić w statystyki itd. Większości osób wystarczy że dostarcza prąd :)

piotrpo

Pionier e-mobilności
Cena jest sporą zaletą niezależnie od auta
To nie jest tak, że w podobnej, albo niższej cenie niczego nie znajdziesz na rynku. WC, jeżeli nie współpracuje z Teslą nie ma jakichś wielkich zalet w porównaniu do konkurencji.
nie każdy chce się bawić w statystyki itd. Większości osób wystarczy że dostarcza prąd :)
Jeżeli to jest miejsce w garażu podziemnym, czy innym publicznie dostępnym miejscu, to jakaś forma autoryzacji się jednak przyda. WC dla nie-Tesli nie oferuje nic sensownego. Nawet nie jestem pewien, czy bez połączenia z WiFi da się go jakoś sensownie blokować/odblokowywać.