Juniper - czy warto czekać?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
jeszcze jedna rzecz którą powinien mieć Juniper. Model 3 w sumie też...
Aż dziw, że wciąż tego nie ma.
Przyciemniana panorama. Jeśli tego nie wprowadzą to będę miał focha :)

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
jeszcze jedna rzecz którą powinien mieć Juniper. Model 3 w sumie też...
Aż dziw, że wciąż tego nie ma.
Przyciemniana panorama. Jeśli tego nie wprowadzą to będę miał focha :)
trafna uwaga, ja powoli dochodzę do wniosku o błędzie konstrukcyjnym. ktoś narysował bryłę, zrobili prototyp, zainwestowali kasę a potem przyszedł 2-metrowiec i stwierdził, że się nie mieści z głową. no to pomyśleli żeby zdjąć trochę warstw izolacyjnych ale żeby nie została goła blacha to ktoś, jakiś racjonalizator podsunął pomysł z szybą i tak zostało. marketingowcy dorobili teorię do praktyki i wszyscy się zachwycili niesamowitą innowacją... w dodatku w słonecznej Kalifornii ;) a Elon jak to Elon po cichutku zaśmiał się i pomyślał.... niech się smażą ;) i jeszcze zapłacą ;)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
trafna uwaga, ja powoli dochodzę do wniosku o błędzie konstrukcyjnym. ktoś narysował bryłę, zrobili prototyp, zainwestowali kasę a potem przyszedł 2-metrowiec i stwierdził, że się nie mieści z głową. no to pomyśleli żeby zdjąć trochę warstw izolacyjnych ale żeby nie została goła blacha to ktoś, jakiś racjonalizator podsunął pomysł z szybą i tak zostało. marketingowcy dorobili teorię do praktyki i wszyscy się zachwycili niesamowitą innowacją... w dodatku w słonecznej Kalifornii ;) a Elon jak to Elon po cichutku zaśmiał się i pomyślał.... niech się smażą ;) i jeszcze zapłacą ;)
obejrzałem jakiś test Scenica i on ma elektrycznie przyciemniany/przymleczniany dach.
Bajeranckie rozwiązanie. Od razu skradło moje serce i ten przycisk od personalizowanych systemów bezpieczeństwa.

S

Gość
Od razu skradło moje serce i ten przycisk od personalizowanych systemów bezpieczeństwa.
tak to jest game changer. można jednym przyciskiem wyłączyć przeszkadzacze. co do szyby to nie wiem jak to działa w praktyce, ktoś to musi przetestować w upały.

blazej

Pionier e-mobilności
Tak było, nie ściemniam 😂

Bronek

Pionier e-mobilności
Zauważyłem że najbardziej grzeje głowy tym, co nie ma co im ich grzać .
Mam drugą co do wielkości szybę nad łbem (po CTracku) w świecie samochodów i drugie auto z szybą bez blendy (którą nota bene , moge dokupić) i jakoś mózg mi się przez 6 lat nie ugotował . Dla tej jasności wnetrza, warto czasem zaryzykować udar. Szyba od pewnej wysokości nie puszcza wieleognia z GIT PLANETY
No ale cóż to normalka wiedzieć więcej jak się o tylko ogląda na ekranie czyta no i ........ dużo myśli .:). Nie warto , nie jest tak źle skoro te auta pierwonie były kierowane do kalifornijczyków. Czapka z daszkiem w ostateczności wystarczy :) .

Ad rem vCzy aby na pewno będzie nowy Y? A jeśli, to czy czasem nie będzie to zupełnie nowy model ?
No i kiedy?
Czekać powinni ci co muszą się liczyć naprawdę z kasą a nie potrzebują auta na już.
Natomiast jak ktoś ma tzw Poduszeczkę na Czarną Godzinę, to niech kupuje i cieszy się , bo te auta są przyjazne , ciekawe , inne i dobrze jeżdżą a do tego niezłe jako rodzinne.
Bez tez tego ostatniego argumentu bralbym Tm3HL

S

Gość
Zauważyłem że najbardziej grzeje głowy tym, co nie ma co im ich grzać
nie za bardzo rozumiem co napisałeś ale tak jak ty, w sumie bardzo mało jeżdżę samochodem więc na udar nie jestem aż tak eksponowany. natomiast w kontekście Junipera życzyłbym sobie możliwość odcięcia się od promieniowania zwłaszcza podczas prowadzenia Y. po prostu żeby mnie w którymś momencie nie zamroczyło i żebym kogoś przypadkiem nie przejechał. może w Tesli tego nie rozumieją ale bezpieczeństwo bierne jest równie ważne co czynne w postaci różnych systemów wsparcia.

blazej

Pionier e-mobilności
Zamroczyło 😂 Serio warto trochę tymi autami pojeździć. Robiłem już 3HL z żoną i dwójką dzieci trasy 350 km w 35 stopniach w pełnym słońcu i nikt nie narzekał. Może ktoś wrażliwy odczuć dyskomfort, zwłaszcza w korku jak dotknie po dłuższej przerwie podłokietnika (ekran uniemożliwia nadmuch na te strefę), ale z tym zamroczeniem to jest już… foliowa czapeczka na głowę. Bynajmniej nie z powodu słońca.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Mi też szyba nie grzeje w czerep, jest gorąca, promieniuje ale klimatyzacja niweluje wszystko. Za to wentylowanymi siedzeniami mozna sobie korzonki załatwić. Miałem u siebie ustawione na stałe chyba na 1 albo 2 poziom z tydzień i zacząłem czuć dziwny bol w plecach. Takze uważajcie zeby to czekanie na Juniper sie nie zemściło;)

blazej

Pionier e-mobilności
Ja bym doprecyzował - bywa gorący, głównie po postoju. W trasie z prędkością 80+ klima plus oplyw powietrza bardzo szybko obniżka temperaturę szyby. Wtedy jest delikatnie ciepła.

Potwierdzam, że z tą wentylacją trzeba uważać. W odróżnieniu od wielu marek ona działa na bardzo dużej powierzchni i na 1 wydaje się że niezauważalnie. Tylko z czasem ja poczułem, jakby mnie w strefie lędźwi… przewiało. Także jest bardzo zdradliwa.