Nie bierze z sieci, a przynajmniej nie tyle żeby nie musieć kompletnie używać baterii. Zaplanowane ładowanie sprawia, że jedyne odpalenie ładowania w ciągu doby odbywa się o wybranej godzinie. Gdy podładuje do ustawionego limitu, przestaje pobierać prąd i zaczyna dopiero gdy znów wybije ustawiona godzina zaplanowanego ładowania. Mam włączone sentry i zaplanowane ładowanie, więc codziennie auto mi podbija w nocy do ustawionych 70%, w ciągu dnia spada jakoś do 65% przez sentry i dopiero w nocy ładuje.
Sam chciałbym, żeby po wpięciu czekało do zaplanowanej godziny, żeby większą część doładowało po taniości w taryfie nocnej i już tego ładowania nieprzerywało, i faktycznie na bieżące zużycie pobierało prąd z instalacji a nie baterii, ale nie znalazłem sposobu na ustawienie tego w ten sposób.
Wydaje mi się, że parę razy to obszedłem klikając "start charging" w apce, już po tym jak z zaplanowanego ładowania doładowało się do limitu i wtedy mi trzymało 70% i faktycznie w apce pokazywało cały czas ładowanie. Ale nie zawsze to tak działało i nawet nie zawsze mam widoczny guzik "start charging".