2024.26

Ratt

Posiadacz elektryka
Ale w sumie łatwo można to sprawdzić- czy w garażu podziemnym bez dostępu do internetu ta funkcja działa prawidłowo? Jeśli nie to wymaga połączenia internetowego, jeśli tak to jest wbudowana.
Nie działa. Musi mieć dostęp do netu.

TomRS

Pionier e-mobilności
A ja miałem wczoraj dwa przykłady, gdzie nawigacja Tesli zachowała się co najmniej dziwnie. Raz wyznaczyła trasę kompletnie idiotycznie i bez sensu. Jedna trasa 2,5 km, doskonale mi znana, nawigację włączyłem tylko dlatego, że myślałem, że aktywuje mi to przygotowanie baterii do ładowania na Greenway. Jak zobaczyłem wyznaczoną trasę, z objeżdżaniem ronda, późniejszym zawracaniem i cofaniem się, to stwierdziłem, że jadę po swojemu o połowę krótszą trasą. Podgrzewanie baterii się nie włączyło. A drugi kwiat, dojeżdżam do drugiego celu, mam go juz w zasięgu wzroku i nagle czas dojazdu z 2 minut wskakuje na 31 minut ??? Nie ogarniam ...

piotrpo

Pionier e-mobilności
A ja miałem wczoraj dwa przykłady, gdzie nawigacja Tesli zachowała się co najmniej dziwnie.
Każda nawigacja jakiej używałem chwilę dłużej zachowała się od czasu do czasu dziwnie. Tomtom kierował w drogi, których nie było, Google Maps potrafiło wpakować w jakąś polną drogę, Tesla też ma swoje smaczki np. potrafi nadłożyć sporo drogi, żeby koniecznie przejechać się autostradą.

A drugi kwiat, dojeżdżam do drugiego celu, mam go juz w zasięgu wzroku i nagle czas dojazdu z 2 minut wskakuje na 31 minut
Uwzględnianie danych o aktualnym ruchu i przewidywanie czasu dotarcia działa dużo gorzej niż w Google.

blazej

Pionier e-mobilności
Mhm, zwłaszcza czasu dotarcia - mi sporo go zawyża, a nie należę do kierowców jeżdżących przesadnie szybko. Google szacuje mi czas dotarcia niemal w punkt, co do minuty, no chyba że coś się wydarzy na trasie. Ale generalnie nie odczuwam wielkiej zmiany po przesiadce z Google Maps na Teslę. Drażni upór z wracaniem na pierwotnie wyznaczoną trasę, choć w danym momencie to już się nie opłaca oraz często nielogiczne nadkładanie drogi. Z drugiej strony Google częściej prowadził mnie (w zasadzie regularnie na nieznanych mi trasach) drogami bardzo, bardzo kiepskiej jakości.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Drażni upór z wracaniem na pierwotnie wyznaczoną trasę
Kasa misiu, kasa. Przeliczenie trasy kosztuje.

Z drugiej strony Google częściej prowadził mnie (w zasadzie regularnie na nieznanych mi trasach) drogami bardzo, bardzo kiepskiej jakości.
Google ma momenty bardzo słabe, ale też przebłyski geniuszu. Kiedyś wracałem ze Słowacji w jakiś bardzo gorący weekend, Zakopianka była wyborem "naturalnym", a ten mnie poprowadził jakimiś skrótami gdzie się samochód ledwo mieścił, czyjeś podwórka i cholera wie co, ale chyba 2 godziny w ten sposób zaoszczędził. Coś za coś.

Michał z Krakowa

Zadomawiam się
Google ma momenty bardzo słabe, ale też przebłyski geniuszu. Kiedyś wracałem ze Słowacji w jakiś bardzo gorący weekend, Zakopianka była wyborem "naturalnym", a ten mnie poprowadził jakimiś skrótami gdzie się samochód ledwo mieścił, czyjeś podwórka i cholera wie co, ale chyba 2 godziny w ten sposób zaoszczędził. Coś za coś.
Miałem tak samo z Waze

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Waze jest o tyle lepsze, że można ustawić omijanie płatnych odcinków + pozwala zapisać winiety, które się ma. Np. nie mam winiety na Słowację, ale mam winietę na województwo Pest na Wegrzech, to odpowiednio poprowadzi (na Sławacji po nie płatnych, a na Węgrzech po płatnych w województwie Pest, i po niepłatnych w innnych województwach).

wojtkow

Pionier e-mobilności
Juz kiedyś sugerowałem ze poprawienie czegoś w OSM może za jakiś czas trafić do Tesli ale nie próbowałem.
Zaraz po odbiorze Tesli, czyli prawie rok temu, poprawiłem w OSM dojazd do mojego domu (Google i, do tego czasu, OSM nie widzą drogi prowadzącej do mojego - i okolicznych - domów, więc nawigacja "do domu" głupieje). W OSM drogę widać, w Google nie -> w Tesli też nie, więc stawiam, że jednak OSM w Tesli jest albo mitem, albo przynajmniej nie aktualizują map w oparciu o OSM>

6a8

Posiadacz elektryka
Zrób może zgłoszenie do serwisu z pytaniem o możliwości wprowadzenia stosownej poprawki, ciekawe co powiedzą ?