Leaf w 2024- czy warto?

Michal

Moderator
Mam znajomych, co ich syn jeździł tak quadem, aż prawie się zabił i teraz już nie jeździ. Moim zdaniem dziecko nie jest mentalnie przystosowane do operowania takim sprzętem, a już tym bardziej bez nadzoru.
Żona mówi, że w jej rodzinnych stronach dzieciak po komunii się zabił na quadzie.

nabrU

Moderator
Nie ma pomysłów na 4x4 w EV to będzie stary ICE. Jak pisałem, oszczędności w paliwie dzięki Leaf'owi zostawiają mi 10k PLN w kieszeni rocznie, dzięki m.in. temu mogę sobie kupić starego dużego diesla czy nawet i V8 jakby coś podeszło i używając weekendowo bólu w kieszeni nie będzie. Był czas że miałem V8 jako daily, ale wtedy benzyna była tańsza 😆

A nie lepiej za tą zwózkę drewna komuś zapłacić z tych 10 tyś. zaoszczędzonych? Bezrobocie w PL duże to dasz przynajmniej komuś zarobić i zaoszczędzisz na wymianie oleju (zapewne co 7500km :p) i innych wydatkach na dodatkowy pojazd do tego celu.

P.S. Masz FV i pewnie nadmiar do zużycia w 'wirtualnym magazynie'. Pisałeś też tutaj (czy na FAT), że grzejesz w domu klimatyzatorami, więc po co ci zwozić drewno z lasu?

Ronin78

Posiadacz elektryka
Żeby leżało na gorsze czasy, mając dużo drzewa jestem w stanie i ogrzać dom i zjeść coś ciepłego i wykąpać się w ciepłej wodzie, fizyczny magazyn energii.

Wróćmy Leaf'a bo się off duży zrobił.

neqs

Zadomawiam się
Ja wczoraj odebrałem n-connecta i prosto z salonu do domu prawie 500km zrobione. Niestety ponad 30stopni na zewnątrz więc rapidgate dał szybko o sobie znać. Jak już przyjechałem z trasy do domu i pojeździłem dziś po okolicy to jestem mega zadowolony z autka i myślę że sporo jazd w koło komina mi obskoczy, ale jak mi przyjdzie spowrotem pojechać te 500km to raczej wsiądę w ICE 😁 chyba że jakoś bardziej obczaję jak jeździć i się obchodzić żeby w rapidgate tak szybko nie wpadał 😉

Last edited:

Ronin78

Posiadacz elektryka
Macie jak zrobić skan LeafSpy w nówce sztuce? Ja przeoczyłem i dopiero od 15 czy 18 kkm skanowałem, ciekawi mnie czy nowa ma SOH 100% czy mniej.

neqs

Zadomawiam się
Macie jak zrobić skan LeafSpy w nówce sztuce? Ja przeoczyłem i dopiero od 15 czy 18 kkm skanowałem, ciekawi mnie czy nowa ma SOH 100% czy mniej.
Działa tylko przez obd2 na bluetooth? Bo mam elm327 na obd do Forda, ale po kablu do PC. Da radę coś takiego podłączyć jakoś? To mógłbym jutro zrobić

Czacha

Zadomawiam się
Ja nie mam na razie, może zorganizuję. Na necie są takie skany, mają około 99,5 jeżeli dobrze pamiętam. A po tych 15 tyś. ile Ci pokazuje?