Co do holowania motorówki około 3 tony?

ypl

Pionier e-mobilności
Czy jest jakaś alternatywa dla Forda Rangera? Musi być na ramie, żeby mi się auto nie powykrzywiało z czasem. Nie Dodge RAM czy inne auta z USA bo są z tym problemy ze światłami i homologacją w Europie, chcę coś co jest oferowane przez producenta na rynek EU. Wstępnie mam skonfigurowany Ford Ranger Wildtrak X, czy jest coś lepszego?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja ciągnąłem kempingowe czepki 1000 i 15000 Gelendą w dieslu 177 KM . Stały napęd na cztery o niebo lepszy niż w Jeepie np.
Pełna obsuga mostów blokadami i reduktorem .
Także slipowanie łodzi nie powinno być problemem

ypl

Pionier e-mobilności
Nowy land cruiser?
A on na ramie jest? I wolałbym się zmieścić w max 350k PLN, bo to będzie już moje 4 auto, używane kilka razy w roku tylko do wyjazdów z motorówką, a tak to będzie stać.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Piszą, że rama i to jakaś super :)

Attachments

• Screenshot_20240914_171328_Chrome.jpg
    Screenshot_20240914_171328_Chrome.jpg
    542,7 KB · Liczba wyświetleń: 20

cooler

Pionier e-mobilności
Czy jest jakaś alternatywa dla Forda Rangera? Musi być na ramie, żeby mi się auto nie powykrzywiało z czasem. Nie Dodge RAM czy inne auta z USA bo są z tym problemy ze światłami i homologacją w Europie, chcę coś co jest oferowane przez producenta na rynek EU. Wstępnie mam skonfigurowany Ford Ranger Wildtrak X, czy jest coś lepszego?
Szybko rzuciłem okiem w specyfikację Toyoty Sienny i już się ucieszyłem że towing capacity 3500 - ale okazało się że w funtach... Czyli niecałe 1600kg.
Aczkolwiek na amerykańskich forach sporo piszą o ciągnięciu przyczep i sobie chwalą, od 2015r bodajże każda z USA ma w standardzie towing package - większą chłodnicę, chłodzenie oleju i zdaje się większy wentylator.
Ale to nie jest na ramie, choć są jak najbardziej wersje AWD, więc spokojnie wyjedziesz z wody przyczepką.

p0li

Pionier e-mobilności
Szybko rzuciłem okiem w specyfikację Toyoty Sienny i już się ucieszyłem że towing capacity 3500 - ale okazało się że w funtach... Czyli niecałe 1600kg.
tyle na haku to ma smart :)
mam fajnego amerykanca na ramie na zbyciu, ale:
moze max 2700 uciagnac, ma 30 lat i kosztuje 1/10 tego co chce wydac @ypl to nawet nie proponuje ;)

cooler

Pionier e-mobilności
tyle na haku to ma smart :)
Ja znalazłem że Smart fortwo ma tylko 200kg, forfour ma 750kg :) Odetchnąłem bo do Sienny jednak nieco brakuje.
A @ypl właśnie nie chce chyba dużo wydać, bo to ma tylko łodzie holować, wiesz - 2 razy do roku - raz na jezioro, dwa - z powrotem z jeziora :)

KrzysztofFly

Moderator
Ja znalazłem że Smart fortwo ma tylko 200kg, forfour ma 750kg :) Odetchnąłem bo do Sienny jednak nieco brakuje.
A @ypl właśnie nie chce chyba dużo wydać, bo to ma tylko łodzie holować, wiesz - 2 razy do roku - raz na jezioro, dwa - z powrotem z jeziora :)
Domyślam się, że @p0li miał na myśli swojego nowego Smarta #1 ;).