TMYLR napęd na wszystkie koła i sexy buttons

Pepek

Posiadacz elektryka
IMHO oficjalny dokument homologacyjny ma większą wartość niż jakakolwiek strona internetowa. Dokument to dokument. Oczywiście na pewno są to warunki idealne-idealne, ale tak podają wszyscy - ja mam 650 km. Przepraszam, pomyliłem się o 5 km :)
Dodatkowo w homologacji oznaczyli to jako ogólnie zasięg i zasięg w mieście - wg WLTP ;)
Tak, i ten ogólny zasięg to jest właśnie to co podają wszystkie strony, Tesla, itp., bo to jest te oficjalne WLTP do porównywania z innymi. I to jak widzę u Ciebie jest zgodne z tym, co pisałem wcześniej, czyli 533km. :)

Hermes

Posiadacz elektryka
Tak, ale pełna informacja taka, że miasto 650 km. A zwykle to zdaje się miasto wszyscy podają - takim Leafem 40 kWh w warunkach normalnej trasy przejechać blisko 300 km ciężko jest i wyjątkowo (choć się da, rzecz jasna).
Ty masz rację, ja mam rację i ja nie mam racji i Ty też nie masz racji ;)
Także takie życie: moja prawda, Twoja prawda i.... giee.... prawda. :D

Pepek

Posiadacz elektryka
No niektórzy może i podają miasto, ale generalnie to co podają oficjalnie wszyscy producenci na swoich stronach, jest brane we wszystkich testach do porównań, itp., to to jest zawsze ten ogólny zasięg WLTP. Co oczywiście jest mixem i miasta i trochę trasy (ale nie za duża prędkość) w odpowiednich proporcjach, itd. Ten miejski zasięg WLTP to jest praktycznie bardzo ciężki do uzyskania, a u niektórych producentów to ogólne WLTP jest nawet nierealne. Nie zmienia to faktu, że przy podawaniu zasięgów wg WLTP powinno się zawsze podawać ten ogólny, a jak chce się podawać miejski - to powinno się dodawać, że to jest miejskie WLTP (bo ono jest inaczej mierzone) - inaczej to będzie jak porównywanie jabłek do gruszek.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Z tym zasięgiem w mieście to zdziwko zaliczyłem bo często mniej niż po mieście zużywam w trasie jak krajówką jadę :)

Hermes

Posiadacz elektryka
Tak. Bywa i tak - ja też mam taką drogę przez wioski 100 km i jak tam jadę, to rekordy pobijam: nawet spalinówką (nie hybrydą) Toyoty z 1,8 silnikiem i automatem minivanem raz zszedłem do 3,8 l/100 km. :D :)
Inna sprawa, że tym samym autem 180 km/h po autobahnie to w sumie "prawie" to samo spalanie, tylko że z "1" z przodu :D

qb4hkm

Pionier e-mobilności
drogą przez wioski około 60km to do 111Wh/km zszedłem a i tak nie była to w pełni przepisowa jazda, takie klasyczne +10 większość trasy.

cwireq

Posiadacz elektryka
WLTP mało miarodajny jest. A WLTP CITY to już w ogóle.

Sam jestem posiadaczem TMY LR RWD i mi komputer pokazuje EPA 522km (9k km przebiegu). Jak to wygląda u kogoś z AWD?