Średnie zużycie energii - jak to u was jest?

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Pokaż mi swoje średnie zużycie, a powiem ci jak jeździsz. 15-16kw średniej to jest jazda białego człowieka, 12-13 kw to tirowcy :) Ostatnio tak miałem, na wjeździe na autostradę chciała się ze mną ścigać Y, wyprzedzania, zmiana pasów, cud wianki fikołki. Wjechał na autostradę i się skończyło rumakowanie, prawy pas i potulnie 100km/h.

lvlthn

Pionier e-mobilności
nie jeżdżę Y, ale dość często tak mam, że jadąc normalnie odnoszę wrażenie, że ktoś obok myśli, że się z nim ścigam.

Chyba o to chodzi, że ludzie myślą że jak pojadę szybciej(pospieszają, siedzą na zderzaku) to mi się zaraz bateria wyczerpie xD

Ja to mam problem, że nie bateria się wyczerpie tylko silniki trakcyjne zagotują :D

Eljal

Fachowiec
Pokaż mi swoje średnie zużycie, a powiem ci jak jeździsz. 15-16kw średniej to jest jazda białego człowieka, 12-13 kw to tirowcy :) Ostatnio tak miałem, na wjeździe na autostradę chciała się ze mną ścigać Y, wyprzedzania, zmiana pasów, cud wianki fikołki. Wjechał na autostradę i się skończyło rumakowanie, prawy pas i potulnie 100km/h.
12 kwh to średnia z 7k na trasie 110-130. W mieście: przepisowo.

blazej

Pionier e-mobilności
U mnie aktualnie 18,9kwh z 6tys. Co Wy tak wolno jeździcie?
Bierz poprawkę na różne wersje autorów postów. W testach Nylanda różnice między Performance a LR były spore:
TM3P przy 90 km/h w 20 stopniach miał zużycie 159 Wh/km
TM3 LR przy 90 km/h w 17 stopniach miał zużycie 123 Wh/km i dopiero przy 120 km/h -> 161 Wh/km

Jeżeli ja przy TM3 LR mam średnią tylko z lata na poziomie 143 Wh/km, to pewnie w TM3P miałbym okolice 185 Wh/km jeżdżąc podobnie.

Tutaj swoje robią i 20-calowe koła i moc silników. Całościowo przekłada się to na zużycie o blisko 30% wyższe. Może na 19 byłaby mniejsza różnica.

chłop-teslowy

Zadomawiam się
Ja tam mogguje wszystkie samochody na wungiel i udowadniam każdemu że jeździ gruchotem.
Tylko 1 mnie prześcignął w starym Lexusie IS.
Ostatnio się ze mną ścigał chłop w 5-10 letnim audi z naklejkami że diesel musi ryczeć. Mimo że wygrałem to nie dał za wygraną i pognał że 140km/h na ograniczeniu do 70 bo inaczej by został w tyle