Korozja w Tesla Y

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Widziałeś auta z Sardynii Sycylii Holandii czy innych wyspiarskich rejonów położonych nad słonymi morzami? Chyba raczej nie to dla ułatwienia dodam, że wcale nie musi dróg zalewać. Wystarczy przez 365 dni w roku słony spray wodny w powietrzu wnikający praktycznie wszystkie zakamarki...
Mam kolegę który dzieciństwo spędził w Lagos i pokazywał mi zdjęcia samochodu jego ojca, co prawda była to mazda, ale zdziwiłem się że w ciepłym klimacie tak rdza chrupie....

spietrza

Zadomawiam się
Mam kolegę który dzieciństwo spędził w Lagos i pokazywał mi zdjęcia samochodu jego ojca, co prawda była to mazda, ale zdziwiłem się że w ciepłym klimacie tak rdza chrupie....
To nie wina klimatu w tym przypadku. Tylko Mazda tak produkuje samochody, że już po rozładowaniu ze statku można pod plastikiem zobaczyć ogniska rdzy.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Tak było za czasów romansu z Fordem, potem się poprawili. Miałem 6-ke z 2012 roku przez 7 lat prawie i zardzewiał tylko tłumik.

poochaty

Posiadacz elektryka
W Norwegii w niektórych regionach (np. okolice Tromso) sypią też żwir na drogi.
W całej Norwegii i zresztą w Szwecji też sypie się kamienie na drogę. To nie jest żwir. To drobniej zmielony , ale nieszlifowany granit. Zasada jest taka, ze mniejsze drogi sie tym sypie, a na wieksze sypie sie tony soli.

Tak wyglądają moje koła i nadkola co roku.

Last edited:

eimi

Pionier e-mobilności
Pocieszające są Wasze wypowiedzi. Może faktycznie Norweg dramatyzuje, teraz widzę że sprzedają dodatkowe osłony więc ma w tym swój interes. Pewnie nie zaszkodzi w nowym aucie samym fluidem wypsikać profile i niezaklejone łączenia blach. Też pytanie jakie łączenia i spoiwa są w obecnych autach z Berlina, bo po komentarzach na yt widzę że na filmie jest prezentowany Y z 2021.

eimi

Pionier e-mobilności
Tak było za czasów romansu z Fordem, potem się poprawili. Miałem 6-ke z 2012 roku przez 7 lat prawie i zardzewiał tylko tłumik.
Że niby mazda się poprawiła? Mój sąsiad codziennie waży swoją nową mazdę i codziennie jest lżejsza o kilka gramów.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Że niby mazda się poprawiła? Mój sąsiad codziennie waży swoją nową mazdę i codziennie jest lżejsza o kilka gramów.
Widocznie miałem jakiś fartowny egzemplarz, przynajmniej jeśli chodzi o korozję bo poza tym to słaby samochód był. Wyleczył mnie z Japończyków już chyba do końca życia.

Miliwolt

Nowy na Forum
Widocznie miałem jakiś fartowny egzemplarz, przynajmniej jeśli chodzi o korozję bo poza tym to słaby samochód był. Wyleczył mnie z Japończyków już chyba do końca życia.
u mnie to samo (toyota) - co jest w sumie powodem zmiany samochodu (i prawdopodobnie zakupu tesli)