Tesla 3 highland - felgi aftermarket

kaktus

Posiadacz elektryka
Przyznam sie ze nigdy taki parametr takj jak ciezar felgi nie zaprzątał mi glowy. Na co to ma wplyw?
Masę nieresorowaną pojazdu - wpływ na na przyspieszenie oraz działanie układu kierowniczego.

Różnie się mówi, ale masa nieresorowana wpływa na zwiększenie jakby masy pojazdu nie o tą wartość (np felgi 16kg vs 10kg nie zwiększają masy o 24kg) tylko jej wielokrotność. Niektórzy mówią 2 inni 4 razy co już przekładałoby się na dociążenie auta prawie 100kg dodatkowo.

chris89

Posiadacz elektryka
Generalnie 14kg jest ok na 20 cali, ale na 18 to trochę dużo. Średnio 18 mają z 9-10 kg to prawie 50% różnicy. Najbardziej będzie widać przy ruszaniu na mieście. Ludzie Uberturbine te ze starej trójki zmieniali na takie 10 kg i pisali, że czuć różnicę. Tamta felga była ciężka. Pewnie dlatego Tesla ogarnęła kute Warp do nowej P pomimo kosztu felg i przedziału cenowego samej nowej 3P. Felgi to 10% jej wartości 🫣. Nie jestem jakimś specem w tej materii, ale dla świętego spokoju bym przy 18 w te 10kg celował. Poczytaj też trochę na necie, może będziesz miał inne zdanie.

Tak jak Kaktus pisał, masa nieresorowana zwykle x4 jest liczona więc tak jakbyś wiecznie z pasażerem latał i może to nie jest jakiś wyznacznik bo to mocne samochody, ale chodzi bardziej o to, że to jedyna masa jaką jest poniżej zawieszenia w samochodzie więc wpływać będzie na ruszanie, spalanie w trasie znikomo, w mieście trochę więcej, pracę zawieszenia. Ja to sobie tak rozkmniniałem, że łatwiej jest pchnąć pustą butelkę jak pełną by się turlała. I tam 1kg w te czy w te to tam można pominąć i bym nawet o tym nie pisał, ale wydaje mi się, że akurat te wymienione są dość ciężkie bo gdzieś na necie jest, że 4 sztuki z kartonami ważą 60 kg.

chris89

Posiadacz elektryka
A może tak wrzucić 19, ale 235/45? Mieścimy się w 27,5 calach na szerokość koła więc nic nie będzie haczyć. Jak myślicie?

Korzyści:
- bok opony taki sam jak przy 18
- komfort jak przy 18
- mamy wygląd 19
- odpada problem zacisków
- większe wypełnienie nadkola
- mieścimy się w średnicy 27,5 cala