Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

daniel

Señor Meme Officer
Cześć, co polecacie aktualnie do ładowania TM3, 3 fazowego z siły 16A?
Zastanawiam się nad czymś przenośnym, ale koniecznie 11kw, tak żeby maksymalnie skrócić czas ładowania. W oko wpadła mi nowa wersja Zencara niby z RCD typ B za ok 1750 zł brutto, czy coś lepszego w tej cenie się znajdzie?

Nie chcę wallboxa, tylko wersję przenośną :)
Mam Zencar, ale raczej starą wersję i tak średnio polecam. Stała się kapryśna i nie chce ładować więcej niż 13A na fazę. Do tego czasem się resetuje podczas ładowania i nie można polegać na zliczaniu kWh.
Ładuję się tylko w jednym miejscu, więc nie mam porównania z innymi gniazdami 3f. Może to kwestia tego, ale na początku wszystko działało z pełną mocą.
Rzadko z niego korzystam generalnie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam Zencar, ale raczej starą wersję i tak średnio polecam. Stała się kapryśna i nie chce ładować więcej niż 13A na fazę. Do tego czasem się resetuje podczas ładowania i nie można polegać na zliczaniu kWh.
Ładuję się tylko w jednym miejscu, więc nie mam porównania z innymi gniazdami 3f. Może to kwestia tego, ale na początku wszystko działało z pełną mocą.
Rzadko z niego korzystam generalnie.
Sprawdz napiecie w sieci na kazdej fazie.

daniel

Señor Meme Officer
Sprawdz napiecie w sieci na kazdej fazie.
W sumie tak teraz myślę, że na początku nie było zainstalowanego inwertera. Jest jednofazowy. To może być dobry trop.

Pepek

Posiadacz elektryka
ktoś używa może ładowarek od Zencar ? 11kW i mógłby podzielić się opinią ?
Mam, używam (taki starszy model, prosta "cegła") już od ~1,5 roku. Sprawuje się w świetnie, wisi w garażu na haczyku i używana jest jako główne źródło ładowania auta w domu. Mam też dokupione różne końcówki, przydały się, bo jak trzeba to pakuję do pokrowca całość i wrzucam do autka. Korzystałem z tego na wyjazdach już z 15-20 razy.

cooler

Pionier e-mobilności

zauważyłem dopiero post od Daniela. jaki masz model ?
Ja też mam Zencar 11kW. Bezlitośnie niezawodne narzędzie, ładuje też z 1fazy, nie kaprysi przy różnych napięciach międzyfazowych oraz NIE potrzebuje prawidłowego uziemienia, co w 3 fazach na wsiach czasem jest normalne, kable 4-ro przewodowe kiedyś kładli.

Żeby nie zbyt krótki kabel, brak przycisku do Tesli oraz czasem tracenie ustawień lub przestawianie się na 5A (nie wiedzieć czemu) to uznałbym że to jest ultimate charging machine.
Głównie ze względu na niego zakupiłem S3XY Commandera, bo nie ma przycisku do klapki i zwalniania blokady portu, więc to w sumie jego jedyne wady.

Aha, bym zapomniał: miałem jednego który się zepsuł, kabel był źle dociśnięty, wyciągnął się w czasie ładowania z obudowy gdy cegła wisiała na złączu 3f i potem wlała się do środka woda i padł. Z obecnym nie mam takich problemów, na wszelki wypadek owinąłem go w stretcha :). Używam go bez litości na wyjazdach, leży często w kałuży pod samochodem, w mokrej trawie na mrozie i deszczu i nic.

Generalnie w dobrej cenie polecam, dzięki potężnym przekaźnikom jest wielki, ale to akurat zaleta dla EVSE. W domu mam na stałe mały i zgrabny 3f mobile connector Tesli (kupiony od @krzyss i naprawiony) i ten się potrafi grzać i ograniczać ładowanie do 10A. Zencar jak już wystartuje to może się i palić wokoło ale ładuje 11kW.

krzysiekwaw

Zadomawiam się
Ja też mam Zencar 11kW. Bezlitośnie niezawodne narzędzie, ładuje też z 1fazy, nie kaprysi przy różnych napięciach międzyfazowych oraz NIE potrzebuje prawidłowego uziemienia, co w 3 fazach na wsiach czasem jest normalne, kable 4-ro przewodowe kiedyś kładli.

Żeby nie zbyt krótki kabel, brak przycisku do Tesli oraz czasem tracenie ustawień lub przestawianie się na 5A (nie wiedzieć czemu) to uznałbym że to jest ultimate charging machine.
Głównie ze względu na niego zakupiłem S3XY Commandera, bo nie ma przycisku do klapki i zwalniania blokady portu, więc to w sumie jego jedyne wady.

Aha, bym zapomniał: miałem jednego który się zepsuł, kabel był źle dociśnięty, wyciągnął się w czasie ładowania z obudowy gdy cegła wisiała na złączu 3f i potem wlała się do środka woda i padł. Z obecnym nie mam takich problemów, na wszelki wypadek owinąłem go w stretcha :). Używam go bez litości na wyjazdach, leży często w kałuży pod samochodem, w mokrej trawie na mrozie i deszczu i nic.

Generalnie w dobrej cenie polecam, dzięki potężnym przekaźnikom jest wielki, ale to akurat zaleta dla EVSE. W domu mam na stałe mały i zgrabny 3f mobile connector Tesli (kupiony od @krzyss i naprawiony) i ten się potrafi grzać i ograniczać ładowanie do 10A. Zencar jak już wystartuje to może się i palić wokoło ale ładuje 11kW.
dzięki ! ja się właśnie przymierzam do: https://allegro.pl/oferta/ladowarka-zencar-11kw-7m-tesla-3-y-14703809043

Jaceq

Pionier e-mobilności

zauważyłem dopiero post od Daniela. jaki masz model ?
Mam, używam jako głównej ładowarki w garażu plus okazyjnie zabieram na wyjazdy. Użytkowany około 1,5 roku, nigdy nie zawiódł. Polecam. Wg mnie warto dokupić ten ich uchwyt do zawieszania na ścianie. Dobrze się na nim trzyma i łatwo zdejmuje.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Last edited: