Tesla 3 opony wielosezonowe 235/40 R19

chewbacca

Posiadacz elektryka
Czekaj, serio aż tyle? To musiałeś jechać bardzo szybko. Jeżeli jechałeś S-ką na Bydgoszcz to ok. 180-190 km w jedną stronę. Ja tą samą trasą (lub autostradą) jeżdżę dość regularnie do klienta (ok. 165 km) i 65% baterii to ja zużywam tam i z powrotem. A jadę z maksymalną legalną prędkością na tempomacie. Jak mi się śpieszy to wybieram A2 i zjeżdżam na Słupcę, wtedy wychodzi ok. 60% baterii, bo połowa drogi jest wtedy krajówką. Przy czym ja jeżdżę na 18”.
pytanie jeszcze o jakich samochodach mówicie Ty i @Bartosz (bo żaden z Was nie podał info czym jeździ). 60% w TM3LR 82kWh to jednak dość duża róznica w porównaniu do 60% w TM3SR+ z 55kWh...

Bartosz

Pionier e-mobilności
Czekaj, serio aż tyle? To musiałeś jechać bardzo szybko. Jeżeli jechałeś S-ką na Bydgoszcz to ok. 180-190 km w jedną stronę. Ja tą samą trasą (lub autostradą) jeżdżę dość regularnie do klienta (ok. 165 km) i 65% baterii to ja zużywam tam i z powrotem. A jadę z maksymalną legalną prędkością na tempomacie. Jak mi się śpieszy to wybieram A2 i zjeżdżam na Słupcę, wtedy wychodzi ok. 60% baterii, bo połowa drogi jest wtedy krajówką. Przy czym ja jeżdżę na 18”.
Pytanie brzmiało jaka jest różnica w zużyciu energii w kontekście oporów toczenia, a nie którędy i czym jechałem.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Dzisiaj pokręciłem się trochę po mieście oraz po A1 także w deszczu i mała modyfikacja odczuć. Na A1 po suchym i w deszczu jednak jest subiektywnie trochę ciszej niż na letnich EVO3. Słychać mniej „dudnienia”. W mieście po suchym nie słyszę różnicy, ale po mokrym też jest trochę ciszej niż na letnich. Natomiast nie czuję różnicy w twardości auta, specjalnie zwracałem na to uwagę. Ogólnie te opony uważam za świetny wybór.

eimi

Pionier e-mobilności
Bartosz a ile wystaje opona nad rant felgi?
Zakładal może ktoś te Hankooki do Tesli Y 19"?

eimi

Pionier e-mobilności
Zmieniłem i ja. Zamieniłem fabryczne Hankooki na FlexClimate. Poniżej porównanie rantów na jednych i drugich.

Tesla Y 19"

Attachments

• 20241031_174651.jpg
    20241031_174651.jpg
    1,7 MB · Liczba wyświetleń: 41
  • 20241031_174624.jpg
    20241031_174624.jpg
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 45

eimi

Pionier e-mobilności
I jak oceniasz? Wydaje mi się, że u Ciebie rant mniej odstaje.
Hm może dlatego że to 19" w Y ma trochę inny rozmiar tj 255/45.

Mam te opony od pół roku w TM3 i są super, tutaj też pierwsze wrażenia pozytywne, a więcej napisze jak trochę pojezdze. W Y jest ciszej na tych samych 18" w TM3, ale w ogóle Y z 2024 jest dużo lepiej wyciszony. Fabryczne letnie Hankooki hałas z kół podobnie jak w tm3hl.