dziwne dźwięki z nawiewów, wentylacji

pablox

Nowy na Forum
Witam, pytanko, czy zauważyliście może jakieś dziwne dźwięki po ustawieniu klimatyzacji w trybie manualnym na 1??? W moim przypadku słychać tak jakby dźwięk zajętego połączenia. 2 razy sprawdzałem czy przypadkowo nie wybrałem do kogoś numeru. Później, że to pewnie słychać od kogoś w aucie na innym pasie. Często słychać rozmowy na głośnomówiącym to dlaczego nie taki sygnał. Aż w końcu udało się zidentyfikować, że to jednak klima/wentylacja. Zrozumiałbym jakiś dźwięk falowania ale taki? Straszliwie dokuczliwy, częstotliwość i natężenie nie daje mi spokoju. Przebija się przez hałas na drodze, radio (oczywiście cicho ustawione). Na wyższych obrotach tego nie ma, jest tylko szum. W trybie automatycznym też ok ale wtedy wentylator działa na wyższych obrotach co mi właśnie nie pasuje (poza tym nie potrafię wybrać w trybie aut nawiewu tylko na szybę, proszę o podpowiedź, chyba, że się nie da, w innym aucie mam taką możliwość).

Dodatkowo zmiana kierunku wentylacji po stronie pasażera też jest wyjątkowo głośna, słychać tarcie plastików w trakcie zmiany, może ten typ tak ma? zmiana kierunku po stronie kierowcy jest w miarę cicha, w każdym razie różnica jest spora.

Na deser po otwarciu schowka pasażera cały czas odpada maskownica filtrów. Zaczepy wydają się solidne, wskakują na swoje miejsce przy użyciu niewielkiej siły ale za jakiś czas znowu odpada i wisi na 1 czy 2 zaczepach. To pewnie zgłoszę do serwisu przy okazji ustawiania zbieżności bo kierownica na dzień dobry skręcona w prawo a auto odebrałem z przebiegiem 10km. Ale te dźwięki to może u wszystkich takie są ale Wam nie przeszkadzają??? Dzięki z góry za podpowiedź

blazej

Pionier e-mobilności
Jeśli chodzi o samo zmienianie kierunku to faktycznie u pasażera jest słyszalne zwłaszcza przy rozsuwaniu palcami na boki - wydaje się, że ta konstrukcja taka jest. No ale to jest dźwięk mimo wszystko ledwie słyszalny u mnie. Co do dźwięku przy ustawieniu nawiewu na 1 to ja nic takiego nie mam, a w zasadzie tylko tak jeździłem latem - na 2-3 max i bez trybu auto. Wtedy można było sobie cichutko słuchać muzyki, a jak z dzieciakami jechaliśmy, to im coś włączyć i sobie normalnie cichutko rozmawiać.

Przez pewien czas za to podobny dźwięk buczący wydawał ekran, ale po czasie przestał i teraz jest ok nawet bez radia i nawiewu - nic nie słychać. No dopiero jak się na tunelu pod ekranem położę na postoju to coś tam usłyszę.

Ze schowek nic się nie dzieje u mnie - ale też ja go używam od święta w zasadzie.

jarqu

Posiadacz elektryka
O ciekawy wątek u mnie na ustawieniu na najniższym poziomie nawiewu czyli 1 czasem pojawia ale taki dźwięk terkotania, skrobania nie wiem jak to opisać. Wystarczy zmniejszyć temperaturę nawiewu i znika.

karolsko

Zadomawiam się
U mnie też jest to terkotanie, najczęściej mam ustawiony tryb manual, wiatrak na 1 i 18-19 stopni bez AC przy takiej pogodzie.
Wczoraj zostawiłem auto w serwisie, robili całą masę testów i nic nie znaleźli.

Attachments

• IMG_1689-1.MOV
    1,6 MB · Liczba wyświetleń: 0