Poziom hałasu w samochodach (nie tylko elektrycznych)

eimi

Pionier e-mobilności
poszukam naklejek i dam znać.
opony ma te co aktualnie zakładają fabrycznie czyli
Hankook Ventus S1 Evo3 ev 255/45 R19 104 W XL, T1, Sound Absorber.
One mają w karcie 69dB. Oczywiście to teoria a jak jest naprawdę to ?

Właśnie zamawiam to samo tylko w wersji zimowej. Ale jeżeli jest coś co będzie cichsze i macie to sprawdzone to bardzo Was proszę o info.
Nie wiem czym się różnią T1 od T2 (ja mam to samo ale T2) ale na tych oponach moje wrażenia były całkiem okej (ciśnienie 2.7). Po zmianie na całoroczne Hankooki wyraźnie twardziej. Letnie T2 miały bardzo mięciutka boczna ściankę opony.

Ciekaw jestem Twoich PN bo ja kiedys nie wziąłem TMY 2022/2023 właśnie ze względu na zawieszenie i wybrałem TM3, a teraz bym powiedział że obecny TMY ma sporo lepsze zawieszenie i jest cichszy od TM3 z 2022/2023. Ale nadal nie jest to poziom wysokiego komfortu. Zawieszenie w TM3 HL bardziej komfortowe, ale prowadzenie HL też już bardziej gumowe. Po prostu teraz w TMY jest już "okej".

inter

Pionier e-mobilności
Nie wiem czym się różnią T1 od T2 (ja mam to samo ale T2) ale na tych oponach moje wrażenia były całkiem okej (ciśnienie 2.7). Po zmianie na całoroczne Hankooki wyraźnie twardziej. Letnie T2 miały bardzo mięciutka boczna ściankę opony.

Ciekaw jestem Twoich PN bo ja kiedys nie wziąłem TMY 2022/2023 właśnie ze względu na zawieszenie i wybrałem TM3, a teraz bym powiedział że obecny TMY ma sporo lepsze zawieszenie i jest cichszy od TM3 z 2022/2023. Ale nadal nie jest to poziom wysokiego komfortu. Zawieszenie w TM3 HL bardziej komfortowe, ale prowadzenie HL też już bardziej gumowe. Po prostu teraz w TMY jest już "okej".
Mam Hankook FlexClimate ION IL01 235/45 R18, i wg mnie wybieranie dziur jest bardziej "gumowate" robi to łagodniej od letnich, a hałas bardziej basowy. W obu rodzajach ogumienia mam 2.9 bara. Po 700 km, są bardzo dobre.

eimi

Pionier e-mobilności
Mam Hankook FlexClimate ION IL01 235/45 R18, i wg mnie wybieranie dziur jest bardziej "gumowate" robi to łagodniej od letnich, a hałas bardziej basowy. W obu rodzajach ogumienia mam 2.9 bara. Po 700 km, są bardzo dobre.
Tylko dlatego że fabryczne micheliny z TM3 są mega twarde, a czym zimniej to jeszcze gorzej. Ja mam też te flexclimate w TM3 i po przesiadce z całorocznych Yokohama też zrobiło się twardziej. Kolega tutaj z forum zmienił z Goodyear Vector i też zauważył ze jest twardziej. Także zdecydowanie nie są to miękkie i komfortowe opony. Mimo tej wady bardzo dobra opona.

Paweł M.

Posiadacz elektryka

T2 sprawdziłem, źle wcześniej napisałem. zmniejszę z rekomendowanego 2.9 do 2.7 i zobaczę czy coś wyczuję. zbyt niskie ciśnienie może powodować szybsze wyząbkowanie a to dopiero jest głośne.

dla mnie jeżeli chodzi o hałas to na tą chwilę nie jest ok, widzę różnicę, może się przyzwyczaję, albo będę słuchał cały czas muzyki a to w TMY akurat jest przyjemnością.

eimi

Pionier e-mobilności
T2 sprawdziłem, źle wcześniej napisałem. zmniejszę z rekomendowanego 2.9 do 2.7 i zobaczę czy coś wyczuję. zbyt niskie ciśnienie może powodować szybsze wyząbkowanie a to dopiero jest głośne.

dla mnie jeżeli chodzi o hałas to na tą chwilę nie jest ok, widzę różnicę, może się przyzwyczaję, albo będę słuchał cały czas muzyki a to w TMY akurat jest przyjemnością.
A bardziej przeszkadza Ci hałas z kół czy wiatr? Zdażały się egzemplarze gdzie któryś panel był źle spasowany i strasznie hałasowało.

Przejedź się egzemplarzem z 2022 to poprawi Ci się humor ;)

solik

Pionier e-mobilności
ja jechalem TMY ktory mial szum z lewej strony podszybia, po wlozeniu szmaty bylo ok - latwo to zdiagnozowac, wlasciciel nie zwrocil na to uwagi ale mu naprawili :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Żona ruszyła szybę prawą w trakcie jazdy przy ok 150 km/h z prawym mocnym wiatrem i ... problem powrócił. To konsekwencja użytego rozwiązania jak szyby bezramkowe , właściwość i kształtu gumy , durnego okienka /trójkącika itd .Proste w naprawie w postaci uelastycznia uszczelki .Ale może urosnąć do olbrzymich rozmiarów....jak wszystko w dobie internetu .

Last edited:

Paweł M.

Posiadacz elektryka
A bardziej przeszkadza Ci hałas z kół czy wiatr? Zdażały się egzemplarze gdzie któryś panel był źle spasowany i strasznie hałasowało.

Przejedź się egzemplarzem z 2022 to poprawi Ci się humor ;)
hałas ogólny, to nie jest jeden element typu jakaś uszczelka czy plastik.
na równych drogach szum opon słychać bardziej niż w innych autach przy 90-120, powyżej 120 bardziej słychać szum powietrza. powyżej 160 na niemieckich autostradach w tesli Y jest głośno. ogromny szklany/plastikowy dach w tym nie pomaga, nie jest dodatkowym wytłumieniem.

przy małych prędkościach na nierównych krajówkach przeszkadza hałas zawieszenia i plastikowych boków podsufitki.

wyczuwalna cisza w Tesli Y jest na równych drogach przy prędkościach 60-90.

solik

Pionier e-mobilności
Fragment od 21:00 pokrywa sie z twoimi przemysleniami

A jezdziles tym autem na demo? Bo to bylo do wychwycenia

Podsufitke i skrzypienia mozesz zglosic w appce, byc moze nawet mobilny to naprawi

Paweł M.

Posiadacz elektryka
A jezdziles tym autem na demo? Bo to bylo do wychwycenia

Podsufitke i skrzypienia mozesz zglosic w appce, byc moze nawet mobilny to naprawi
jeździłem, ale zbyt krótko żeby wszystko wyłapać.
Jeździłem żeby ogólnie wytestować to auto i podjąć decyzję i nawet jeżeli bym wyłapał że jest głośniej niż moich poprzednich autach to i tak bym się zdecydował na Tesle Y.

Nie narzekam na to auto, ma sporo plusów. Wątek o hałasie więc piszę jakie są moje odczucia.