nie bardzo jest co pozmieniać sensownego. mogę jedynie całkowicie wyłączać za każdym razem układ hamowania awaryjnego ale to raczej średni pomysł.Można co nieco w ustawieniach pozmieniać, aby nie reagowal i nie korygowal , mniej ostrzegal i ruszal prosto w drzwi garazowe przy niskiej prędkości
U mnie za każdym razem kiedy ktoś włącza się do ruchu na pasie obok. Czasami jak zobaczy cień. Mówię o tempomacie chociaż w tym wypadku bardziej właściwa nazwa to tępomat. Bezużyteczne. Nawet w starym CLK320 dało się to zrobić i po prostu trzymał odległość i tak powinno być w Tesli. Dopiero na AP nich sobie unika "zagrożeń"Demonizujesz problem.. Sam się dziwię jak to ludzie opisują jako nagminne . Ani ja ani syn w dwóch Teslach nie mamy z tym problemu W jednej jest FSD w mojej AP ext.
Sami częściej hamujemy ostrzej jak mamy zwidy lub coś się nam wydaje ze będzie stanowiło zagrożenie .
To ma charakter palenia się elektryków , tylko propagowane jest tym razem przez właścicieli.
Na 6 lat dwa auta było może z 10x ?
Akurat wczoraj jechałem nowym passatem. Włączyłem utrzymanie pasa ruchu i gdyby nie moja ingerencja to wypadłbym na zakręcie. W tesli to nie do pomyślenia !!! Ja nie mam phantomowych hamowań w Tesli. Trzyma się środka pasa jak przyklejona. Za to w innych autach za każdym razem muszę trzymać ręce na kierownicy nie dlatego, że będzie pikać tylko dlatego że jestem w strachu, że wyjedzie sam z zakrętu lub wypadnie z trasy!jak dla mnie to działanie podstawowego ACC jak i AP w Tesli jest niestety słabe. Porównuję to do ACC w Superbie i Passacie.
Ilości nagłych hamowań na autostradach, ekspresówkach jak i krajówkach jest ogromna. Dużo jeżdżę i dotychczas korzystanie z ACC było dla mnie kluczowe i nigdy nie miałem tyle problemów z tą funkcją co mam teraz w Tesli. Przełączanie na AP niewiele zmienia, wręcz mam wrażenie że ilość gwałtownych hamowań na krajówkach jaki ekspresówkach z wąskimi pasami jest jeszcze większa.
To jest stresujące dla mnie, jeszcze bardziej dla pasażerów A co najgorsze stwarza ogromne zagrożenie zwłaszcza jak jest duży ruch.
W autach grupy VW, więc pewnie też w elektrykach, ten problem nie istnieje
Liczę że z następnymi aktualizacjami znacznie poprawią działanie ACC i AP pod tym względem.
Tak samo uważam. 3x miałem fantoma. To że zwalnia jak ktoś obok się włącza to chyba dobrze akurat ? Ja też zwalniam jak mu się kończy ciągła. !Hmm...
Mam od sierpnia 2023 TM3 (nie HL) i phantom braking miałem może z 3 razy. Może to kwestia dróg, typu oznakowania poziomego czy coś takiego
Przykłąd: moja najbliższa autostrada (M27) ma remont i w związku z tym 3 węższe pasy i ograniczenie do 50 mph. Zasuwam sobie tam w godzinach szczytu (czyli np. samochód z lewej i z prawej) na AP i zero problemu. AP świetnie sobie radzi przy mijaniu samochodów i ciężarówek na centymetry. Powiem więcej, robi to lepiej niż ja![]()