Z tymi wentylowanymi siedzeniami to bym też nie szalał. Mam w 3HL i o ile owszem - latem bywają zbawieniem, to mają też wady. Np. wyraźne odkształcenia skóry w miejscach wentylatorów plus jeśli nie zakrywamy całym ciałem wszystkich otworów, to nawet na najmniejszym nawiewie ta wentylacja jest głośna. Trzeba też uważać, bo można sobie zaszkodzić tym zimnym powietrzem - dmucha naprawdę skutecznie nawet na najmniejszym poziomie nawiewu.Obecnemu, "staremu" Y-kowi wg mnie brakuje tylko wentylowanych siedzeń, które prawie na pewno będą w nowej wersji. Reszta to głównie poprawki wizualne. Minimalna poprawa zasięgu jest też raczej w granicach błędu. Jeśli chcesz kupić tanio to może to być dobry moment. Dodatkowo jeśli masz po drodze Supercharger-y lub planujesz jazdy po Europie to kuszący jest ten rok darmowej jazdy. Tak jak piszą przedmówcy, gdy wejdzie Juniper to raczej będzie się bardzo dobrze sprzedawać, co nie będzie z kolei zachęcać sprzedawcy do obniżania ceny. Inna rzecz, że z Teslą nigdy nie wiadomo. Znacznej obniżki cen, która była w 2023r. też raczej nikt się nie spodziewał..
Przed zakupem uważałem, że to „must have”, a po pierwszym lecie już bym tej wentylacji tak nie traktował, fajnie, że jest, ale będę używał relatywnie rzadko.