Juniper - czy warto czekać?

p0li

Pionier e-mobilności
je cie podziwiam @paradox ze tobie sie chce jeszcze dyskutowac z ewangelistami m.elona :)
mnie juz sie odechcialo udowadniac ze czarne to czarne

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
je cie podziwiam @paradox ze tobie sie chce jeszcze dyskutowac z ewangelistami m.elona :)
mnie juz sie odechcialo udowadniac ze czarne to czarne
wiesz dyskutować zawsze lepiej niż się spierać, a ja już od dłuższego czasu mam przeczucie graniczące z pewnością, że moim następnym samochodem będzie chińczyk. poza tym nieskromnie zaznaczę, że gdyby nie MY(inaczej myślący nie mylić z TMY) to forum elektrowóz już by się dawno nazywało teslowóz. a chyba nie chcemy powrotu komuny? zwłaszcza tej mentalnej?

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak to jest bardziej ogólnie o EV mają krytycznie do powiedzenia posiadacze ICE, tak o Tesli posiadcze innych marek .
Będę za ok rok + szukał nowego auta , doradźcie spece , co mam kupić lepszego od tego co mam w podobnej cenie .? ( Na oko za pół bani max?)
Zakładając , że chcę tylko jeździć elektrykiem , mieć te max 4 sek do setki ( bo to fajne i praktyczne jest) i ok 350 km zasiegu w trasie .
Aby do tego nie mieć duzych kosztów przeglądów , to chyba trzeba liczyć tylko na Chiny?

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
ale w Chinach już masz spory wybór tego typu sprzętu, najlepiej sam się udaj na rekonesans do państwa środka i sprawdź. liczymy na obszerną relację sceptyka.

p0li

Pionier e-mobilności
tycana polecam - tylko ma chyba wiekszy zasieg niz 350km a max wypasionej wersji 1,9 do 100kmh - ale tu juz z cena sie nie zmiescisz
no i w standarcie jest skora na siedzeniach a nie cerata ;)
o activ drive nawet nie pisze bo nie wiem czy mozna jeszcze zamowic - ale robi to samo co te smieszne xiaomi - jezdzi ja prawdziwy hydrauliczny citroen (tylko drozej :D)

kilex

Zadomawiam się
ale w Chinach już masz spory wybór tego typu sprzętu, najlepiej sam się udaj na rekonesans do państwa środka i sprawdź. liczymy na obszerną relację sceptyka.
Sam zastanawiam się nad teslą. Od dłuższego czasu śledzę wątki na tym forum. Czytając Twoje posty ciężko jest traktować Cię poważnie. Dużo spamu w każdym temacie i spuszczanie się nad chińską myślą techniczną.
Tematem jest czy warto czekać na lift ? Ty w tym wątku klepiesz czy trzeba czy nie. Zaśmiecasz to forum do spółki z ev3

Last edited:

Szynkus

Zadomawiam się
tycana polecam - tylko ma chyba wiekszy zasieg niz 350km a max wypasionej wersji 1,9 do 100kmh - ale tu juz z cena sie nie zmiescisz
o activ drive nawet nie pisze bo nie wiem czy mozna jeszcze zamowic - ale robi to samo co te smieszne xiaomi - jezdzi ja prawdziwy hydrauliczny citroen (tylko drozej :D)
Ten sam bajer w Panamerze Turbo e-hybrid jest, tylko pytanie czemu tak szybko wycięli to z konfiguratora?

zibizz1

Pionier e-mobilności
tycana polecam - [..]- ale robi to samo co te smieszne xiaomi
A potrafi skakać? Myślicie że da się tym nad progiem zwalniającym przeskoczyć? xD

nabrU

Moderator
Niestety ciutkę racji ma @paradox, że na Forum 'rządzi' Tesla, ale to chyba takie ogólne wrażenie związane z czym jeździ przeciętny Forumowicz albo (tu mogę się mylić) jaki EV jest najbardziej popularny w PL. Jako były kierowca ID.3, wiem jak to jest, gdy właściciele innych EV w prawie każdym tutaj poście czytają o Tesli itp. Prawda jest taka, że niewiele się dzieje na podforach innych marek:

podforum Tesli - prawie 100 tyś postów
drugie na Elektrowozie jest podforum Kia - niecałe 7 tyś postów

Na angielskim Speak EV jest bardziej neutralnie i różnorodnie (i prowadzi Nissan ;) ), więc i może takie czasy nastaną na Elektrowozie. Np ilość postów na podforach:
Nissan - 149 tyś.
Tesla - 118 tyś.
VW - 108 tyś.
Renault - 102 tyś.
KIA - 77 tyś.
Hyundai - 61 tyś.
GM - 53 tyś.
BMW- 40 tyś.
MG - 22 tyś.

Inna sprawa, że biorąc pod uwagę ilość Tesli w PL i ilość postów o Tesli na tym Forum (i porównując ze Speak EV) to chyba jakiś 'kościół Melona' w PL jest ;).

Bronek

Pionier e-mobilności
No właśnie , nie ma "zamiennika" póki co ..... A tyle gadania !

Nie widzę różnicy miedzy skórą a współczesnymi ceratami .I jak zwykle to opinia z autopsji nie mniemania, a nie :"skóra , fura i komòra" , bo TVN Turbo tak chce ....
Najchętniej bym chciał kombinację cerata/skóra boczki , środek tekstylny.
No i... Nie lubię już niskich aut ze wzgl na wsiadanie.
Tycan jw, cena , serwisy za kasę, styl jak "z epoki" , dupa nisko . Reszta super ale mnie nie kręci
Liczyłem na Merca G ale przegieli...
Coś jednak mnie ciągnie w te kitajskie klimaty , są przynajmniej inni i mniej staroświecy.
Jak nie dadzą cala z nowym Ygrekiem to będzie hit na najbliższe dwa, trzy lata zanim inni sie ogarną.

Last edited: