Większe baterie w TM3SRP?

Michal

Moderator
A zasięg? Dobra już sam sprawdziłem i jak już piszecie posty, to dawajcie proszę pełną informację, żeby 50 osób nie musiało klikać linka, żeby sie dowiedzieć co się zmieniło. To po prostu znacznie wydajniejsze:

TM3SRP
Co?Kwiecień 2021 (sprawdzałem na web.archive.org)Listopad 2021
Zasięg WLPT448 km491 km
Przyśpieszenie do 110kmh5,6 s6,1 s
Prędkość max bez zmian - 225 kmh.

Szatan

Posiadacz elektryka
dobrze, że zmienili bo Standard Range Plus sugeruje, że jest wersja Standard Range. To nazewnictwo chyba pochodzi z faktu, że w USA były kiedyś dostępne kilka różnych wersji z napędem na tył w zależności o wielkości baterii.

ciastek

Pionier e-mobilności
dobrze, że zmienili bo Standard Range Plus sugeruje, że jest wersja Standard Range. To nazewnictwo chyba pochodzi z faktu, że w USA były kiedyś dostępne kilka różnych wersji z napędem na tył w zależności o wielkości baterii.
Model 3 Standard Range było obiecanym modelem za $35000. Chyba nigdy nie był dostępny w konfiguratorze, ale można do było dostać "spod lady". Główną różnicą było wnętrze - SR miało mieć "standardowe", a SR+ "partial premium". Tylko standardowego chyba nikt nigdy nie widział - jednym z jego elementów był metalowy (nie szklany) dach.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Czy teraz LR ma sens? Chyba tylko za przyspieszenie, nagłośnienie i światła przeciwmgielne.
no... i jednak wciąż ma większy zasięg o ponad 100km ;-) Jeżeli za dodatkowe (niecałe) 50km kosztowało 10000 zł oraz 0,5s przyspieszenia to za dodatkowe 100km zasięgu, napęd na 4 kola, większą moc, lepsze nagłośnienie i ogrzewaną kanapę wydaje się sensowne dopłacić 35000 zł. Choć faktem jest, że sam jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji czy wybrać TM3RWD czy TM3LR (nawet złożyłem sobie zamówienie na obydwie:) ) i coraz bardziej jestem niezdecydowany!

Last edited:

Michal

Moderator
No dokładnie, przy naszej - nadal dość słabej - sieci ładowania, to dla mnie jednak jedno ładowanie mniej jak jadę do Słupska albo Szczecina. I to ładowanie na czymś innym niż SuC, więc niepewne... Dodajmy jeszcze do tego szybsze ładowanie (co prawda tylko w Lućmierzu ale jednak), bo 250kW, zamiast 150kw (chyba, bo nie wiem jakie ma TM3RWD).