Bartosz
Pionier e-mobilności
Daleko masz od Body Shopu w Poznaniu? Tam robią wszystko.Body shop mojej okolicy to tylko lakiernia i stacja kontroli pojazdów, wiec chyba nie bardzo pomogą.
Last edited:
Daleko masz od Body Shopu w Poznaniu? Tam robią wszystko.Body shop mojej okolicy to tylko lakiernia i stacja kontroli pojazdów, wiec chyba nie bardzo pomogą.
Przecież pisał już kilkukrotnie, że testował na różnych oponach.Masz opony z pianką? Upewnij się że są w środku suche. Mokra pianka właśnie może powodować takie pojawiające się i znikające drgania osiowe (góra/dół).
" Uznana reklamacje nowe już ok." Ja zrozumiałem że na jednych oponach było już ok.Przecież pisał już kilkukrotnie, że testował na różnych oponach.
Namoknięte pianki wyszłyby na wyważaniu wg mnieDo Poznania daleko. Jestem z Rzeszowa.
Sam miałem wątpliwości do tych pianek. Ale zimowe które kupiłem, nie mają pianek. Właśnie te zimowe reklamowałem, aż mam wszystkie cacy igiełki, w testach drogowych. Drgania również występują na zimowych.
Chyba kupię na dniach czujnik drgań żeby mieć jakaś podkładkę, rozwiać swoje wątpliwości, bo już sam nie wiem.
A do tych drgań zamiast czujnika to nie ma jakiejś apki? Bo teraz ktoś kto problemu nie ma mógłby wziąć swój telefon i sprawdzić w swoich samochodzie i porównać.Kupiłem czujnik. Wracając z pracy autostradą zrobiłem test. Ogólnie przy jeździe do 50km/h drgania są 0,4m/s^2
Przy 110km/h raczej koło 1,3m/s2 , 140km/h to już 1,8-2m/s^2 , uwaga 200 (dosłownie na chwile) i było już 4,9m/s^2.
Jeszcze dziś przed testem myślałem że świruje..., że chyba coś jest lepiej dziś. Ale chyba jednak wyniki potwierdzają że jest do dupy.
Podczas testu myślałem ze to 1,3m/s^2 no nawet 2m/s^2 jest ok, chodź przez długi okres czasu to 2m/s^2 zdaje się wkurzać. Znalazłem coś takiego:
![]()
Drgania Ogólne | Ocena narażenia | Limity | Akademia Svantek
Drgania ogólne to drgania mechaniczne w zakresie częstotliwości od 0,1 do 80 Hz, które przenikają do wnętrza ludzkiego ciała.svantek.com
Niby nie ma tam samochodu osobowego, jednak dane z mojej Tesli wydają się oderwane od rzeczywistości. Aczkolwiek AI powiedziało coś takiego "...generalnie w autach osobowych przyjęło się, że nie powinny one przekraczać 2,5 m/s². "
Dodam że na zagłówku pasażera niewiele odbiegały wartości od tych na kierownicy..
Jutro postaram się porobić próby jakimś ICE.
Pytanie jak ta geometria jest ustawiona. Highland ma miękkie sprężyny , widziałem na stanowisku pomiarowym, jak mocno zmieniają się parametry kiedy wsiada kierowca (ca80 kg). Jeżeli są ustawione na granicy limitu, to waga kierowcy może spowodować rozjazd poza normę. Tak naprawdę, to idealnie ustawiona geometria powinna być robiona z obciążeniem z jakim jest użytkowane auto. No ale to mało realne, bo obciążenie jest zmienne - ilość pasażerów, bagażu. A to, że kierownica stoi krzywo nie jest świadectwem źle ustawionej geometrii, tylko niechlujnie przeprowadzonej regulacji, czytaj złego wycentrowania wieńca kierownicy podczas regulacji. Polecam wizytę w warsztacie który reguluje geometrię do sportu, ci ludzie wiedzą na ogół świetnie co robią i dlaczego.Dla potomnych. Narastające drgania wyeliminowane. Serwis w Warszawie się spisał. Winne tarcze i łożyska tylne. Objawy z goła inne niż w dotychczasowych moich autach gdzie przerabiałem krzywe tarcze i zużyte łożyska. Ale tutaj były wadliwe a nie zużyte. Bicie promieniowe nie osiowe tak podejrzewam. Ściąganie auta jednak pozostało.. szkoda.. Geometria itp nic nie dała. Nawet mam wrażenie kierownica jest jeszcze bardziej krzywo. Ponoć to nie ma znaczenia, a może jednak?