2024 Tesla Holiday Update

zibizz1

Pionier e-mobilności
Z nieoczywistych spraw, to zauważyłem powrót do normalności przy ustawionym limicie ładowania na 80% - w poprzedniej wersji softu auto zawsze się ładowało do 79% a teraz ponownie ładuje do 80%
Myślę że bardzie jmają tutaj znaczenie warunki pogodowe. Z racji tego że nigdy nie wiadomo ile dokładnie jest energii w baterii to przy np dużej zmianie temperatury wskazanie może zmienić sie nawet o 3%. Ja np miałme odwrotnie w ostatnich miesiącach, auto ładowało się np do 80% jednego dnia a na drugi dzień wsiadam i jest 82%

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Ja od 2 dni testuję nową wersję softu. Z obserwacji... apple watch działa i to bez telefonu, pokaz świateł można już teraz odpalać z telefonu, inne rzeczy jak obsługa serwisowa, przesuwanie fotela pasażera z poziomu tabletu, etc. również spoko.
Z nieoczywistych spraw, to zauważyłem powrót do normalności przy ustawionym limicie ładowania na 80% - w poprzedniej wersji softu auto zawsze się ładowało do 79% a teraz ponownie ładuje do 80%
Tak coś posuli zaokrąglanie, w Tessi pokazywało 79,51%, w apce tesli 79% i zatrzymywało ładowanie.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Myślę że bardzie jmają tutaj znaczenie warunki pogodowe. Z racji tego że nigdy nie wiadomo ile dokładnie jest energii w baterii to przy np dużej zmianie temperatury wskazanie może zmienić sie nawet o 3%. Ja np miałme odwrotnie w ostatnich miesiącach, auto ładowało się np do 80% jednego dnia a na drugi dzień wsiadam i jest 82%
Raczej nie jest to możliwe... raczej :). Nigdy nie miałem sytuacji, gdzie po zatrzymaniu ładowania na X% mam X+3% hmm...

zibizz1

Pionier e-mobilności
Raczej nie jest to możliwe... raczej :). Nigdy nie miałem sytuacji, gdzie po zatrzymaniu ładowania na X% mam X+3% hmm...
A ja miałem, może Ty parkujesz w garażu a ja pod chmurką i stąd różnica

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Apki zawsze są w tle na Watchu, ale sprawdzę to dokładnie dziś, zejdę z zegarkiem tak jak mam teraz, bez odpalania specjalnie aplikacji.
Bez bawienia się aplikacją, podszedłem z wyłączonym telefonem, normalnie załapał jakbym był z telefonem.

aadamuss

Pionier e-mobilności
Czy ktoś zauważył słabszą hamowanie regeneracyjne ? Zawsze odpuszczam gaz w tym samym miejscu i na luzie wchodziłem w zakręt a ostatnio muszę dohamowywać :) auto dłużej sie toczy i dopiero pod koniec mocniej zwalnia.

Bronek

Pionier e-mobilności
Czy ktoś zauważył słabszą hamowanie regeneracyjne ? Zawsze odpuszczam gaz w tym samym miejscu i na luzie wchodziłem w zakręt a ostatnio muszę dohamowywać :) auto dłużej sie toczy i dopiero pod koniec mocniej zwalnia.
Może zimno ?

inter

Pionier e-mobilności
Ile procent baterii. Dopiero przy ok. 50% zaczyna normalnie rekuperować, przy aktualnych temperaturach (LFP).

zibizz1

Pionier e-mobilności
To że ikonka od ograniczonej rekuperacji sie nie świeci to nie znaczy że mamy pełną rekuperację, tylko taka już przyzwoitą.

Zauważyłem kolejną zmiane w updacie rejestrator ma zmiane prędkości odtwarzania, może wcześniej doszło.

Dziś zwariował mi bagażnik, ciągle się otwierał, odrazu po zamknieciu znowu się otwierał i tak 5-10 razy, z 3 dni temu żonie też się otworzył gdy przechodziła obok samochodu(nie mam właczonej tej opcji w S3XY i nie mamy iphona). Może to tylko przycisk bo czasem tez mimo wyrażnego klikniecia nie zamyka się

PioTab

H&G
Również zauważyłem, poprzednia wersja softu - ładowanie do 70% kończyło na 69% (Teslamate pokazywało 69%/70%. Po aktualizacji jest poprawnie z tym że teslamate pokazuje 70%/71% czyli najwyraźniej związane jest to z temperaturą otoczenia (auto w garażu nieogrzewanym).