solik

Pionier e-mobilności
już wylewa się fala hejtu na elektryki i dopłaty z podatków.
nie ma co sie tym w ogole przejmowac, niektorzy sie nie zalapali na zaden z programow - ani na dzieci, ani na mieszkania ani na nic i zyja :) no coz

jak zmieniali limit wliczania w koszta osobowek to tez pokrzyczeli pojeczeli i po rewolucji

solik

Pionier e-mobilności
Szczególnie dziwna / dyskusyjna jest kwestia tego że wyleciał cały biznes spoza JDG...

faktycznie dziwne, w Krakowie prawie wszystkie auta Diagnostyka ktore sa elektrykami maja naklejki z dotacjami

mam nadzieje ze to ich samochody a nie podwykonwacy na B2B sobie wzieli i jezdza z ich logo :)

Ev3

Pionier e-mobilności
Yyy... "Umożliwi to zakwalifikowanie do programu pojazdów np. demonstracyjnych, które nie były zarejestrowane przez dilerów". Skoro nie były zarejestrowane to w jaki sposób mają przebieg? :)
Próbne tablice dealerskie?

umcus

Pionier e-mobilności
faktycznie dziwne, w Krakowie prawie wszystkie auta Diagnostyka ktore sa elektrykami maja naklejki z dotacjami
A właśnie. Raz w życiu widziałem naklejkę na EV, bodajże Kia Niro EV. Gdzie zazwyczaj te naklejki ludzie przyklejają? Bo ta naklejka mała nie jest i trochę szpeci ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
A właśnie. Raz w życiu widziałem naklejkę na EV, bodajże Kia Niro EV. Gdzie zazwyczaj te naklejki ludzie przyklejają? Bo ta naklejka mała nie jest i trochę szpeci ;)
Dlatego ja sobie wozilem plik stuzlotowek w srodku. Jak mnie naklejka denerowala przy wsiadaniu to zagladalem do schowka i mnie uspokajalo 😁

solik

Pionier e-mobilności

zazwyczaj w bagazniku, akurat auto po detailingu i czeka na montaz 40 raz w roku

ja widzialem pare raze w jakis lepszych autach to zazwyczaj na tylnej szybie mega przyciemnionej gdzie i tak jej widac nie bylo

KrzysztofFly

Moderator
Zapomniałem, że coś takiego istnieje :) Bo nie widziałem nigdy auta demo dilera na takich blachach... Ktoś widział? Bo to chyba kategoria "yeti" jest.
Ja miałem okazję jeździć e208 na takich tablicach.

polaris

Zadomawiam się
Są wersje "magnetyczne". Kosztuje toto mniej niż 50 PLN a ma tę zaletę że kiedy trzeba znajdzie się na karoserii od zewnątrz... bo zwykle podróżuje przyczepione gdzieś od wewnętrznej strony auta. Stres z oszpecania samochodu znika a i lakier dzięki temu nie narażony na ryzyko starzenia w różnych stopniach.

polaris

Zadomawiam się

mam nadzieje ze to ich samochody a nie podwykonwacy na B2B sobie wzieli i jezdza z ich logo :)
Prywatny zakup nowego BEV nawet gdy dotowany ale nie ma odliczenia VAT + PDOF/CIT jest delikatnie mówiąc dyskusyjny.
Patrząc na statystykę (1/12/2024) mamy 3 394 osób fizycznych, 1 286 OF z KDR = razem 4 680 szt. a w grupie przedsiębiorców 2 954 + 16 789 w leasingach = 19 743 szt. Niestety nie wiadomo ile tu jest JDG... ale to pokazuje że zainteresowanie biznesu jest bez mała 5 razy większe.
Niewykorzystanie środków OF pokazuje wysycenie zainteresowania gdzie procent niewykorzystania spada w ostatnich miesiącach bardzo powoli. Zakładam że to dlatego że Ci którzy się tym zainteresowali to już dawno BEV sobie kupili a reszta albo nie ma jak albo nie ma za co albo woli hybrydę tudzież spalinówkę (nową / używaną - bez znaczenia) bo taniej.