Dziwny dźwięk spod maski-większe zużycie baterii?

adzik

Nowy na Forum
Witam.
Problem dotyczy Tesli M3P z 2019 roku.
Od jakiegoś czasu na postoju z pod maski w okolicach podszybia wydobywa się cichy piszczący dźwięk słyszalny z odległości około 2 metrów od pojazdu. Trwa to całymi godzinami. W aucie powyłączane jest wszystko co zbędne a mam wrażenie, że auto cały czas "pracuje" odbija się to też na większym zużyciu baterii .Przez noc przy temp 0 stopni wciąga około 3-4 %. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

adzik

Nowy na Forum
Witaj.
Dziękuję za szybką reakcję.
Gdy włączam apke mam "Postój" choć od czasu do czasu przez chwile wyświetla się " uśpiony przez np 15 h" potem przeskakuje z powrotem na "postój"

macinowa

Posiadacz elektryka
Każdy postój powinien resetować licznik uśpienia. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale widzisz 15h uśpienia podczas gdy od ostatniego postoju mineło mniej czasu? Samoczynne wybudzenia najczęściej są do podładowania akku 12V z HV co oczywiście nie powinno powtarzać się tak często. Wejdź w tryb serwisowy i zobacz czy nie masz jakiś alertów. Ten dźwięk to jest raczej któraś z pomp obiegowych układu chłodzenia.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Te piszczenie spod maski, to prawdopodobnie dźwięk silnika/silników.
Pracują one nawet jak auto się nie porusza, żeby wygenerować ciepło i grzać baterię.

Szczególnie jeśli jest włączony tryb sentry mode.

Żeby maksymalnie oszczędzić energię, należy wyłaczyć tryb sentry, i auto samo się uśpi.
W trybie sentry, bateria wysokiego napięcia jest cały czas aktywna, więc musi być podgrzewana.

adzik

Nowy na Forum
Witam.
Wszystkie tryby są powyłączanie. Sprawdziłem aku 12 v niby jest jeszcze ok ale już na końcówce. Wymienię go i dam znać czy się poprawiło. Jeśli chodzi o serwis nic się nie wyświetla.

krzyss

Pionier e-mobilności
Witam.
Wszystkie tryby są powyłączanie. Sprawdziłem aku 12 v niby jest jeszcze ok ale już na końcówce. Wymienię go i dam znać czy się poprawiło. Jeśli chodzi o serwis nic się nie wyświetla.
Jak aku zaczyna padac to ciagle go tesla doladowuje. 5 lat na aku 12v w tesli to juz duzo.