Rozwój SuC w Polsce

nabrU

Moderator
[MODERATOR MODE ON]
Do brzegu... bo odpływamy w off-topic... Może coś, ktoś na temat rozwoju SuC w PL?
[MODERATOR MODE OFF]

sh95

Entuzjasta elektromobilności
[MODERATOR MODE ON]
Do brzegu... bo odpływamy w off-topic... Może coś, ktoś na temat rozwoju SuC w PL?
[MODERATOR MODE OFF]
Jest spora szansa, że w tym roku powstanie więcej słupków SuC, niż przez 10 poprzednich lat razem wziętych. Czy wszystkie aktualnie budowane się zdążą otworzyć, nie wiemy, ale pół roku jeszcze zostało.

Czy powodem do narzekania jest, że nie powstanie w tym roku x2 więcej niż w poprzednich dziesięciu? Nie idźmy tą drogą :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Jest spora szansa, że w tym roku powstanie więcej słupków SuC, niż przez 10 poprzednich lat razem wziętych. Czy wszystkie aktualnie budowane się zdążą otworzyć, nie wiemy, ale pół roku jeszcze zostało.

Czy powodem do narzekania jest, że nie powstanie w tym roku x2 więcej niż w poprzednich dziesięciu? Nie idźmy tą drogą :)
SuC sie ladnie rozwija. I chyba bedzie jeszcze lepiej. Ciekawe tylko co bedzie w kolejnych latach. Czy tez maja takie plany ? Czy osiada na laurach.

nabrU

Moderator

Zgoda, 4 lokalizacje (Rumia, Odolion, Wrocław i Poznań) praktycznie gotowe i czekają 'na zmiłowanie' (raczej już nie od Tesli, co raczej przeczy tezom 'zła Tesla nic nie buduje' :p)

1751460738274.png

Jestem trochę zdziwiony że @Łukasz Bigo nie ma jakichś 'wtyków' w Tesli, aby (jako najpoważniejszy portal o elektromobilności w PL ;)) dowiedzieć jakie są plany / perspektywy czy problemy z SuC itp. Ta uwaga w sumie dotyczy każdego z polskich CPO, bo tematyka co, gdzie i kiedy powstanie z ładowarek jest jakże ważna dla tej społeczności.

cooler

Pionier e-mobilności

Ja jednak bym wolał żeby było 4-10 słupków ale za to w wielu sensownych lokalizacjach.
Mam SC za darmo z referali i od początku roku parę razy zmuszałem się żeby nadrobić drogi i się załadować na SC, miejsca są w bezsensownych lokalizacjach i nie ogrniają co 50km kraju (co ja piszę, nie ogarniają co 200km) - jak będzie inaczej to wtedy będę chwalił.

Nowy gracz Moya a jest w zarąbistych lokalizacjach i cenowo równa do SC - czyli się da.
A że na początku 2 słupki? Podróżuję często w nocy lub w środku dnia, mi pasuje. W godzinach szczytu cały czas np w Suwałkach stoją zajęte, moc taka że auto aż sapie tak połyka te elektrony.
Trzeba chcieć - a Tesla najwyraźniej nie chce.

swietyPiotr

Zadomawiam się
Zgoda, 4 lokalizacje (Rumia, Odolion, Wrocław i Poznań) praktycznie gotowe i czekają 'na zmiłowanie' (raczej już nie od Tesli, co raczej przeczy tezom 'zła Tesla nic nie buduje' :p)

View attachment 29697

I jeszcze Warszawa Airport (taki to airport jak..., ale lokalizacja bardzo dobra jak na standard Tesli) w budowie.
Pozwolenie na Gdańsk i Legnice - miejmy nadzieje, tez w tym roku wybuduja.
I podobno Koszalin w budowie?
Wygrali tez przetarg na 4 mopy (2 lokalizacje). Nie Ionity. Nie Greenway. Tylko Tesla i Ekoen. Tez milo.
Eldorado to moze jeszcze nie jest i miejmy nadzieje, ze na tym sie nie skonczy. Ale nich tylko to zrobia w tym roku... To i tak bedzie wiecej niz bylo.

marco_25

Pionier e-mobilności
Ja lubię przeczytać co piszę @nabrU, nie lubię jak wstawia “a w UK…” za dużo miałem rodziny co to zawsze tak powtarzała a tymczasem my w tej Polsce powoli do przodu i teraz się skończyły docinki 😎. Szczerze to mam dużo znajomych i przyjaciół na wyspie a może powinienem powiedzieć miałem bo obecnie 1 (słownie: jeden) wrócił do Polski a reszta zmieniła kraj emigracji na Niderlandy lub Norwegię. Każdy mówi to samo - jest coraz gorzej ale jak widać po postach kolegi na infrastrukturę EV to wpływu nie ma.

Może dalej trochę off topic ale w kwestii rozwoju SuC to życzył bym sobie i reszcie forumowiczów aby Polska poszła drogą Danii. Właśnie wróciłem po krótkim pobycie z rodziną i to jak tam jest to przemyślane to aż miło patrzeć. Huby ładowarek w jednym miejscu razem z miejscem wypoczynku i jakimś miejsce do jedzenia (McDonaldas, kfc, itp). Wszystko po jednej stronie trasy z dostępem z każdej strony w odległości maksymalnie kilkaset metrów. Przykład zaraz za granicą z Niemcami - miejscowość Kiplev 48xSuCv4 oraz eon 18x300kW, 8xNorlys 300kW i Uno-X chyba z 8x300kW oraz jakaś jedna ale nie pamiętam chyba Q8. Dodatkowo jeszcze się rozbudowują. I tak było wszędzie gdzie stanęliśmy. Raz były dwie sieci a przeważnie więcej. Także nawet w UK jest co nadrabiać.
Norwegii nie liczę bo oni są w zupełnie innym miejscu ale Dania mocno na plus mnie zaskoczyła.

Krk

Posiadacz elektryka
Jestem trochę zdziwiony że @Łukasz Bigo nie ma jakichś 'wtyków' w Tesli, aby (jako najpoważniejszy portal o elektromobilności w PL ;)) dowiedzieć jakie są plany / perspektywy czy problemy z SuC itp. Ta uwaga w sumie dotyczy każdego z polskich CPO, bo tematyka co, gdzie i kiedy powstanie z ładowarek jest jakże ważna dla tej społeczności.
bo dla niego teraz Tesla jest be i faszyści, a komunistyczne Chiny ze swoimi samochodami elektrycznymi, które zaraz wylądują na śmietniku z przebiegiem 0km, są potęgą technologiczną

poczytajcie jakie brednie pisze elektrowóz na twitterze