polaris

Zadomawiam się
Skąd to przekonanie?
Wszyscy trąbią, że jednak to większe firmy robią rynek.
Hmm, ostatnio słyszałem że w grupie biznesowej (suma gotówka + lease) nie-JDG ~ 70%.
Stąd wynikałoby że JDG to coś ok. 6 000 szt. przy ponad 14 000 pozostałych podmiotach które teraz wypadną.

SokolEV

Posiadacz elektryka
Tak swoją drogą, jak się przywołuje jakieś liczby, to warto by było źródła podawać.

Źródło (PDF): https://pzwlp.pl/storage/files/aktualnosci/02.02.2023/Wyniki PZWLP w 2022 r. w pigułce - broszura.pdf

"W 2022 r. firmy i przedsiębiorcy nabyli 71% nowych aut
osobowych, łącznie 298,2 tys. Udział firm w sprzedaży nowych
samochodów zmniejszył się o 3,1 p.p. w ciągu roku."

Nie ma podziału na duże, średnie i małe firmy, czy JDG.

Inne źródło, mniej zaufane, ale to jedyne co znalazłem, co jakoś uwzględnia mniejsze podmioty: https://francuskie.pl/ile-w-polsce-sprzedano-samochodow-nowych-i-uzywanych-w-roku-2023

"W przypadku aut nowych flota stanowi trochę ponad 60% – jako flotę rozumiemy auta kupowane bezpośrednio przez przedsiębiorców z wykorzystaniem kredytów lub za gotówkę, leasingi oraz instytucje rządowe i samorządowe. Osoby fizyczne i małe firmy stanowią 27,5% – w tej grupie są także jednoosobowe działalności gospodarcze oraz spółki cywilne"
Trochę tutaj procenty nie procentują specjalnie i nie ma źródła tych danych. Ale myślę, że proporcje są w miarę wiarygodne. Nowe auta kupują głównie floty, ale małe firmy, JDG i klienci indywidualni stanowią zaskakująco (przynajmniej dla mnie) dużą część całości.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Słuchajcie nie mogę znaleźć nigdzie informacji na stronie rządowej że auta kupione teraz w grudniu załapią się na dofinansowanie. Może ktoś wkleić zrzut ekranu albo linka ? Dziękuję bardzo

eimi

Pionier e-mobilności
Słuchajcie nie mogę znaleźć nigdzie informacji na stronie rządowej że auta kupione teraz w grudniu załapią się na dofinansowanie. Może ktoś wkleić zrzut ekranu albo linka ? Dziękuję bardzo
Najświeższy będzie projekt udostępniony do konsultacji społecznych

Tutaj informacje co się zmieniło po konsultacjach społecznych

Wcześniejsze informacje to były komunikaty/aktualności/zapowiedzi na gov.pl

OldSeb

Posiadacz elektryka
  • nabór dla przedsiębiorców i podmiotów innych niż osoby fizyczne zostanie zamknięty
    z dniem 31.01.2025 r. lub z chwilą wyczerpania środków;
Czyli firmy inne niż jdg mają czas do końca stycznia a potem koniec ? Oczywiście za gotówkę bo leasingi się już dawno skończyły.
Ciekawe jak to wpłynie na rynek EV bo tak średnio to widzę, branża petro już zaciera ręce.

SokolEV

Posiadacz elektryka
Wynegocjuj sobie zniżkę w Tesli....

Dory, to Ty?

Przecież rozmawialiśmy o grupie VW i ich rabatach. Sam tę dyskusję rozpocząłeś jeszcze wczoraj.

Z resztą, to że Tesla nie daje zniżek, to jest problem Tesli, a nie floty. Flota sobie pójdzie do VW i wynegocjuje swoją zniżkę.

Już pomijam, że generalnie to nawet ta Tesla głupia nie jest i jak się pojawi odpowiedni klient, to zniżkę dostanie:

mecekbomba

Fachowiec
Nie ma żadnej informacji o zmianie terminu kwalifikowalności wydatków więc na chwilę obecną powinieneś być spokojny.

BlackandWhite

Zadomawiam się