Działanie asystenta parkowania pogorszyło się

Paweł Tesla3 HL

Zadomawiam się
Witam,
Jak w temacie już od jakiegoś czasu wyświetla mi się taki komunikat.
Czy jest to normalne czy może coś jest nie tak.
Komunikatu nie ma w błędach.
20241230_065819.jpg

eimi

Pionier e-mobilności
Umyj auto, albo chociaż przetrzyj kamery ;)

Michal

Moderator
Słabo to działa w kompletnych ciemnościach i nic nie poradzisz.

TomRS

Pionier e-mobilności
Wystarczy stosunkowo niewielkie zabrudzenie kamery i już marudzi. A tak BTW, to tak jak na początku Tesla Vision mi się kompletnie nie podobało i uważałem, że jest to złe rozwiązanie, to z biegiem czasu zmieniłem zdanie, przynajmniej w kwestii parkowania. Często zdarza mi się wpychać w ciasne miejsca ze słabą widocznością i jak do tej pory nie zawiodłem się na wskazaniach systemu, zero rys i przetarć. Nie mam żadnego dyskomfortu w porównaniu do poprzedniego auta z klasycznymi czujnikami parkowania.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam czujniki i tez przeszedlem na TV . Jedynie czasem gdy dojeżdżam przodem a nie mam jakieś punków odniesienia na tylnym widoku to przechodzę na czujniki .
Kiedyś się bałem wysokich krawężników (spojler) , teraz mniej bo podnoszę zawieszenie

stanwise

Zadomawiam się
Wystarczy stosunkowo niewielkie zabrudzenie kamery i już marudzi. A tak BTW, to tak jak na początku Tesla Vision mi się kompletnie nie podobało i uważałem, że jest to złe rozwiązanie, to z biegiem czasu zmieniłem zdanie, przynajmniej w kwestii parkowania. Często zdarza mi się wpychać w ciasne miejsca ze słabą widocznością i jak do tej pory nie zawiodłem się na wskazaniach systemu, zero rys i przetarć. Nie mam żadnego dyskomfortu w porównaniu do poprzedniego auta z klasycznymi czujnikami parkowania.
No mi zdarzyło się przytrzeć na skutek błędu Tesla Vision, ale to było już ponad rok temu, a od tego czasu sporo poprawili.

Zgadzam się, że jest teraz całkiem dobrze, ale nadal trochę brakuje pokrycia strefy tuż przed maską, zwłaszcza przy niskich przeszkodach typu murek, płotek, karton, itp.

Gdyby dodali w końcu kamerkę w przednim zderzaku to już byłoby idealnie.

eimi

Pionier e-mobilności
Niestety TV się czasem myli i nie można temu w 100% zaufać. Przykładem niech będzie summon z USA gdzie czasem skosi jakiś słup po drodze.

eimi

Pionier e-mobilności
Ja mam na myśli "ręczne" parkowanie wspomagane informacjami z Tesla Vision
Tak rozumiem, ja miałem na myśli że automatyczne parkowanie tez polega na Tesla Vision, i jak się myli to przez błędne odczyty z TV. Więc jak tylko na tym bazujesz i robisz to na styk to przycierka jest kwestią czasu.

Zauważyłem że trzeba dużo bardziej uważać kiedy wyjeżdżasz z miejsca parkingowego, a nie kiedy wjeżdżasz.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ad ręczne parkowanie szczególnie tyłem (przodem tylko w garażu)....to parkuje na kamerach , kompletnie nie patrzę na te animacje ekranowe , czasem zerknę w boczne lusterka , nigdy we wsteczne