Audi E-Tron 50 Quattro problem z aktualizacja

FeyNiX

Zadomawiam się
Wygląda na to, że ostatnia wersja SW dla Twojego MIB to 3853 (u Ciebie jest 3385).

Szczegóły poniżej:

Możliwe, że potrzebny będzie dostęp do ODISa / VCDSa / VCP / OBDEleven.

Za ewentualne szkody po aktualizacji firmware nie biorę odpowiedzialności :)
Byłem u mechanika który zajmuje się elektroniką i mówi że VCDS jest za stary do tego, ODIS wymaga płatności za godzinę dostępu do serwera a o pozostałych nic nie wspomniał. Mówi że to gwarancji nie daje że będzie działać i że aktualizacje instaluje się z pamięci flash tylko. Zrobiłem twardy reset w samochodzie to straciłem dostęp z aplikacji, najpierw pobrało te ustawienia sieciowe ale po całej nocy znowu chce pobierać i znowu problem.
Według tej strony co podałeś najnowsza wersja NA DZISIAJ to MPR3_ER_AU_P4026 z tym że jak chce pobrać to wyświetla mi stronę do logowania.

Dalej nic nie działa, stara wersja i brak bazy danych nawigacji. IMG_5137.png

adamq

Fachowiec
Udało się mi dotrzeć do dodatkowych informacji (szczegóły w załączniku). Wygląda na to, że wymagana będzie aktualizacja większej ilości sterowników. Najlepiej udać się do ASO żeby podnieśli firmware do najnowszych wersji (nie tylko w MIB).

Attachments

• etron3.pdf
    283,2 KB · Liczba wyświetleń: 14
  • etron.pdf
    377,4 KB · Liczba wyświetleń: 12

adamq

Fachowiec
Warto również sprawdzić czy eCall działa poprawnie (szczegóły w załączniku).

Attachments

• etron1.pdf
    498,9 KB · Liczba wyświetleń: 9

FeyNiX

Zadomawiam się
Warto również sprawdzić czy eCall działa poprawnie (szczegóły w załączniku).
Mała aktualizacja dokładnie godzinę zanim napisałeś pierwszego posta.

W końcu uzyskałem dostęp do mibsolution, tam była dostępna wersja 3695, zainstalowałem najpierw bazę nawigacji i jakimś cudem pobrało aktualizację na listopad 2024, później poszła aktualizacja MIB i obecnie ten Audi Connect działa, podobnie eCall. W między czasie nabyłem OBDEleven Pro i tam właśnie wskazywało błędy z modułem 5F jako problem z bazą danych nawigacji. Obecnie wszystko działa jednak system jedzie na firmware sprzed kilku lat i szukam nowego ale bez skutku.

Dzięki za odpowiedź bo może mi się przyda w przyszłości a na pewno komuś innemu bo indeksuje w Google.

Teraz rozglądam się za wersja P4xxx

Attachments

• IMG_5200.jpeg
    IMG_5200.jpeg
    966,2 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • IMG_5198.jpeg
    IMG_5198.jpeg
    1 MB · Liczba wyświetleń: 9

adamq

Fachowiec
Świetnie, że coś ruszyło dalej :)

Ciekawe czy po przywróceniu ustawień fabrycznych oraz resecie pobierze coś nowszego poprzez update OTA?

Warto by było podłączyć ODISa z dostępem online w celu podniesienia firmware we wszystkich sterownikach samochodu (możliwe, że coś tutaj blokuje dalsze update'y) - zgodnie z załączonym TPI 2063910/12.

Czy pod adresem 5F figuruje błąd 1555 / B201A?

FeyNiX

Zadomawiam się
Świetnie, że coś ruszyło dalej :)

Ciekawe czy po przywróceniu ustawień fabrycznych oraz resecie pobierze coś nowszego poprzez update OTA?

Warto by było podłączyć ODISa z dostępem online w celu podniesienia firmware we wszystkich sterownikach samochodu (możliwe, że coś tutaj blokuje dalsze update'y) - zgodnie z załączonym TPI 2063910/12.

Czy pod adresem 5F figuruje błąd 1555 / B201A?
Jutro albo pojutrze podłączę obd11 i dam znac bo wcześniej w 5F pojawiał się błąd B201A ale dlatego że nie było bazy nawigacji. Z ciekawości dzisiaj odpaliłem samochód i zawsze po postoju próbował pobrać Audi Connect i wyświetlało błąd a dzisiaj brak komunikatów. Wszystko działa elegancko a nawet mam Amazon Music czego wcześniej nie było.

Właśnie też zastanawiałem się o dalszej aktualizacji innych sterowników w tym od baterii ale nie znam nikogo kto ma ten sprzęt :/

Odezwę się na dniach. Napisałem z ciekawości do Audi do działu od MMI czy poratują plikami do najnowszej wersji bo według MIB-helper jest już P40xx ale nie liczę na zadawalającą odpowiedź.

Słyszałem z innych źródeł że tylko Tesla pozwala pobrać zdalnie wszystkie aktualizacje an Audi jedynie poprawki map a wszystko inne musi być podłączone pod oprogramowanie lub przez tryb serwisowi i karta SD. Nawet w serwisie ASO Audi powiedzieli mi że muszą podłączyć żeby zaktualizować.

Głupie ale tak jest podobno. Mi właśnie zależy na oprogramowaniu baterii w zarządzaniu prądem bo to zwiększa zasięg a także można uniknąć ewentualnych awarii i pożaru jak ostatnio GT w USA.

Last edited:

adamq

Fachowiec
Myślę, że najlepiej będzie podjechać na ten update do ASO (mimo wszystko). Podłączą ODISa i zrobią global update :)

Są też dostępne serwisy niezależne - warto popatrzeć na OLX:

Jednak za oryginalność sprzętu / dostęp do wymaganych zasobów, czy też kompetencje ręczyć nie mogę :p

jbukowskipl

Nowy na Forum
Jutro albo pojutrze podłączę obd11 i dam znac bo wcześniej w 5F pojawiał się błąd B201A ale dlatego że nie było bazy nawigacji. Z ciekawości dzisiaj odpaliłem samochód i zawsze po postoju próbował pobrać Audi Connect i wyświetlało błąd a dzisiaj brak komunikatów. Wszystko działa elegancko a nawet mam Amazon Music czego wcześniej nie było.

Właśnie też zastanawiałem się o dalszej aktualizacji innych sterowników w tym od baterii ale nie znam nikogo kto ma ten sprzęt :/

Odezwę się na dniach. Napisałem z ciekawości do Audi do działu od MMI czy poratują plikami do najnowszej wersji bo według MIB-helper jest już P40xx ale nie liczę na zadawalającą odpowiedź.

Słyszałem z innych źródeł że tylko Tesla pozwala pobrać zdalnie wszystkie aktualizacje an Audi jedynie poprawki map a wszystko inne musi być podłączone pod oprogramowanie lub przez tryb serwisowi i karta SD. Nawet w serwisie ASO Audi powiedzieli mi że muszą podłączyć żeby zaktualizować.

Głupie ale tak jest podobno. Mi właśnie zależy na oprogramowaniu baterii w zarządzaniu prądem bo to zwiększa zasięg a także można uniknąć ewentualnych awarii i pożaru jak ostatnio GT w USA.

Hej kolego! Masz może changeloga dla: 4026? Żona ma 3611 i zastanawiam się czy jest sens ruszać - teraz miała serwis i nie robili update’u.

FeyNiX

Zadomawiam się
Hej kolego! Masz może changeloga dla: 4026? Żona ma 3611 i zastanawiam się czy jest sens ruszać - teraz miała serwis i nie robili update’u.
Przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale odpowiedź brzmi NIE. Wzoruje się na mib-helper i tam widnieje informacja czy wychodzi nowa wersja a od czasu wydania tej która obecnie posiadam było kilka innych. Samo ASO także nie zawsze aktualizuje (choć powinni).

FeyNiX

Zadomawiam się
Myślę, że najlepiej będzie podjechać na ten update do ASO (mimo wszystko). Podłączą ODISa i zrobią global update :)

Są też dostępne serwisy niezależne - warto popatrzeć na OLX:

Jednak za oryginalność sprzętu / dostęp do wymaganych zasobów, czy też kompetencje ręczyć nie mogę :p
Wołają u mnie za usługę w UK £300-400 i gwarancji nie ma że zrobią do tego tylko z rana więc musiałbym wziąć urlop. Generalnie ostatnio zrobiłem nim 4000 km i nie było problemu choć warto zrobić aktualizację sofu który zarządza energią. W związku z tym właśnie wczoraj zamówiłem sobie interfejs VAS 6154 i będę próbował walczyć z ODISem, jak się nauczę to wykupie dostęp online. Jak dotąd bawiłem się OBD11 ale zbyt wiele nie zdziałałem.

Attachments

• IMG_5743.jpeg
    IMG_5743.jpeg
    634,8 KB · Liczba wyświetleń: 2