Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

mateo

Zadomawiam się

nabrU

Moderator
Zaraz się zaczną pytania, które EVSE obsługuje dynamiczne taryfy :ROFLMAO:.
A mówiłem, że: TWC to 'szajs', dobrze mieć magazyn, nie trzeba FV aby tanio ładować :p

arnoldd

Posiadacz elektryka
W Tauronie pojawiła się dynamiczna cena dystrybucji: https://www.tauron-dystrybucja.pl/grupa-taryfowa-g14dynamic
Cena jest ustalana na podstawie energetycznego kompasu: https://www.energetycznykompas.pl/
View attachment 23410
Stawka w S1 i S2 jest niżna niż cena nocna w G12 (0,0609)

Ciekawe czy pojawią się podobne oferty u innych operatorów.
W tauronie nic nie przebije taryfy przesyłu G13 - zimą przez 13 godzin a latem15 godzin na dobę plus wszystkie soboty, niedziele i święta koszty przesyłu pomijalne - 4,3 grosza za kWh

Zresztą do ładowania auta w nocy także G13 sprzedaż prądu jest nie do pobicia, a z magazynem na 5 godzin zużycia domu to już wogóle bajka

luki

Pionier e-mobilności
EVSE, które obsługuje dynamicznie taryfy jak najbardziej. Tylko do tego jeszcze trzeba będzie dostarczyć dane - suma taryfy za dystrybucję i ceny prądu, ale później to już z górki.
Z ciekawości, czy któryś kraj w Europie ma tak porypane rozliczenie prądu?

dawiss

Zadomawiam się
Tesla wall connector.

W tauronie nic nie przebije taryfy przesyłu G13 - zimą przez 13 godzin a latem15 godzin na dobę plus wszystkie soboty, niedziele i święta koszty przesyłu pomijalne - 4,3 grosza za kWh

Zresztą do ładowania auta w nocy także G13 sprzedaż prądu jest nie do pobicia, a z magazynem na 5 godzin zużycia domu to już wogóle bajka
Korzystasz z magazynu?

Gdyby nie to że jest 12 miesięcy karencji na taryfy to bym przeszedł, ale zmieniałem na G13.
Tych najdroższych godzin w roku prawie nie ma, występują bodaj jak jest wezwanie na rynku mocy.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Korzystasz z magazynu?
Oczywiście - z 41 000 kWh zużytych w zeszłym roku - 14 000 było pobranych z sieci a z tego niecałe 2 procent w taryfach szczytowych - reszta poza szczytem.

a z 14 000 kWh z sieci ponad 5 000 pobranych dlatego, że opłacało mi sie opróżnić magazyn z prądu "słonecznego" w godzinach 18-21 po 2zł za kWh i w nocy np ładować auto prądem po 65 groszy za kWh.

wykres prądu.png

dawiss

Zadomawiam się
Oczywiście - z 41 000 kWh zużytych w zeszłym roku - 14 000 było pobranych z sieci a z tego niecałe 2 procent w taryfach szczytowych - reszta poza szczytem.

a z 14 000 kWh z sieci ponad 5 000 pobranych dlatego, że opłacało mi sie opróżnić magazyn z prądu "słonecznego" w godzinach 18-21 po 2zł za kWh i w nocy np ładować auto prądem po 65 groszy za kWh.

View attachment 23440
W Twoim przypadku opłaca się tylko przejście na ceny dynamiczne. Dystrybucyjnie G13, a G14 różnice będą pomijalne.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Właśnie jestem w trakcie - dystrybucja w G14 według mnie bez sensu - normalne zużycie drożej niż pozaszczyt w g13