Rozwiązanie problemu śmierdzących filtrów powietrza

KrzysztofFly

Moderator
To się takie same 4 sztuki (ww. Bosch) kupuje do Y - czy 2 inne a 2 inne?
Aby doprecyzować model 3 i Y mają te same filtry kabinowe, natomiast model Y ma także dodatkowo filtr HEPA. Filtry kabinowe w modelu 3 oraz Y są dwa, oba są takie same. Tak więc w zależności od producenta, bo z tym bywa różnie, należy zakupić 2 sztuki filtrów, lub 1 komplet, jeśli pakowane są dwa w jednym kartonie. Akurat obaj wspomniani wyżej producenci (BOSCH i MANN) pakują filtry pojedynczo, więc w przypadku zakupu ich filtrów, trzeba zakupić 2 sztuki.

Hermes

Posiadacz elektryka
Nie - w Y są 4 plus HEPA.
Tylko niektórym się wydaje, że są 2, bo albo widzą 2 w kabinie albo 2 przy HEPA.
Takie zdjęcia mi pokazał serwis.
Kłamali...?

Michal

Moderator
Może już skończmy to gdybanie, bo trochę wstyd, zwłaszcza dla niektórych i zaraz wyjdzie, że tam jest 10 filtrów do wymiany... Dlatego pytałem o manuał na samym początku. Jest opis i film pokazujący bardzo dokładnie co należy zrobić.

KrzysztofFly

Moderator
Nie - w Y są 4 plus HEPA.
Filtry kabinowe są 2, do tego w Y jest jeszcze filtr HEPA, który fizycznie składa się z 4 elementów, jednak jest to komplet występujący pod jednym numerem katalogowym 1896189-20-B (dawniej 1896189-00-A)
Zrzut ekranu 2025-01-08 194514.png
Tylko niektórym się wydaje, że są 2, bo albo widzą 2 w kabinie albo 2 przy HEPA.
Dokładnie, niektórym się wydaje ;)
Takie zdjęcia mi pokazał serwis.
Tego nie wiemy jakie Ci pokazali, jednak poniżej wstawię dla wszystkich fotkę (firmy Meyle) jak wyglądają cztery elementy filtra HEPA.
Zrzut ekranu 2025-01-08 195036.png

Kłamali...?
Nie sądzę, raczej chyba zostali źle zrozumiani ;).

Zainteresowanym polecam zapoznać się z materiałami Tesli, do których link dołączył @Michal
Może już skończmy to gdybanie, bo trochę wstyd, zwłaszcza dla niektórych i zaraz wyjdzie, że tam jest 10 filtrów do wymiany... Dlatego pytałem o manuał na samym początku. Jest opis i film pokazujący bardzo dokładnie co należy zrobić.

pmlody

Pionier e-mobilności
Last edited:

6a8

Posiadacz elektryka

SlawekW

Zadomawiam się
Ale te kabinowe to chyba są 2 w kabinie plus 2 pod frunkiem przy HEPA - dobrze pamiętam?

w TMY jest 6 sztuk filtrów od powietrza:

we frunku:
:: filtr węglowy x2 (wymiana co 3 lata)
:: filtr HEPA x 2 (wymiana co 3 lata)

w kabinie:
:: filtr kabinowy x2 (wymiana co 2 lata)

A tak to wygląda we frunku - po lewej sam filtr węglowy, po prawej filtr HEPA umieszczony na filtrze węglowym
1736439861132.png