Metaliczne stukanie Tesla Y dual motor 2024

Grze29

Nowy na Forum
Od jakiegoś czasu słyszę metaliczne stukanie w okolicy przedniego zawieszenia w momencie gdy naciskam pedał hamulca. Wrzucam bieg wsteczny i jak wciskam hamulec słychać metaliczny stuk, następnie wrzucam bieg do przodu i po wciśnięcia hamulca znowu stuk ale jak naciskam ponownie jadąc do przodu już nie słychać. Powiem tak słychać i jest to odczuwalne dźwięk jest podobny jak by jakiś metal uderzał o osłonę tarczy hamulcowej. Czy ktoś coś podobnego przerabiał?

inter

Pionier e-mobilności
Od jakiegoś czasu słyszę metaliczne stukanie w okolicy przedniego zawieszenia w momencie gdy naciskam pedał hamulca. Wrzucam bieg wsteczny i jak wciskam hamulec słychać metaliczny stuk, następnie wrzucam bieg do przodu i po wciśnięcia hamulca znowu stuk ale jak naciskam ponownie jadąc do przodu już nie słychać. Powiem tak słychać i jest to odczuwalne dźwięk jest podobny jak by jakiś metal uderzał o osłonę tarczy hamulcowej. Czy ktoś coś podobnego przerabiał?
W większości przypadkach jest kamyk, między osłoną a tarczą. Podobno pomaga jezda osemkami z hamowaniem.

inter

Pionier e-mobilności

ypl

Pionier e-mobilności

stanwise

Zadomawiam się
Porownywałeś do dźwięków z instrukcji? https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/pl_pl/GUID-AA58ED67-9C93-4EE6-8B19-9FDABE018787.html

Ja mam podobnie - pierwsze naciśnięcie hamulca po dłuższym postoju powoduje taki metaliczny dźwięk, ale później w czasie jazdy już nie występuje.

Uznałem na razie, że chyba taki urok, ale może sprawdzę i u siebie.

BTW, znalazłem nawet oficjalną instrukcję "Zrób to sam" apropos usuwania kamyczka z osłony hamulca: https://service.tesla.com/docs/Publ...UID-6011D4C6-A81C-4700-A5D2-31727809ED57.html

ciastek

Pionier e-mobilności
Auto ma 4miesiące i mam coś już w nim smarować ?
Nie. W tej sytuacji uznajesz, że ten typ tak ma. Dźwięk wydaje klocek hamulcowy przesuwający się trochę w zacisku.
Jestem pewien, że to nie kamyczek. Ten odzywałby się częściej, a nie dokładnie raz po każdej zmianie kierunku.

Najnowsze dyskusje