Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

adamusek

Posiadacz elektryka
jeszcze to nie weszło, jeśli magazyn będzie z opcją zero export to ten przepis go nie obowiązuje; można też 5 magazynów po 20 kwh wsadzić albo wpakować 100kwh do tarego elektryka i będzie robił za magazyn bez zgłaszania - opcji jest wiele ;)
w sumie zmotywowaliście mnie do dokładnego przeliczenia produkcji i zużycia, po dołożeniu pompy ciepła okazuje się że wystarczy mi aku 40kwh.

wxwx78

Fachowiec
Dziś podpisałem umowę na Pstryka. Mieszkam w bloku, w mieście. Obecnie E.ON G11 . Od 1.09 będzie Pstryk G12. Wg wyliczeń Pstryka, będę płacił ok 30-60 zł miesięcznie mniej . Zobaczy się. Wallbox w planach, ale nie mam obecnie. Ale , przynajmniej, pranie i zmywanie planuję ustawiać między 11 a 16stą. A jak nie będzie taniej to się pójdzie gdzie indziej. Taka, szybka, lekko impulsywna, decyzja. ;-) Liczę, że nie będę żałować.

r00tku

Posiadacz elektryka
Ja sobie przeliczyłem jakby to wyglądało u mnie na podstawie historycznych danych ładowania + TGE - no i gdybym zostawił swój obecny nawyk ładowania auta do 5-6 rano to oszczędności wychodzą mi rzędu 5-6% rocznie. Gdybym mikrooptymalizował, to mógłbym i dojść do 20-30%, ale dopóki nie ma jeszcze Pstryk Connect to szkoda mi czasu na takie zabawy.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Ja sobie przeliczyłem jakby to wyglądało u mnie na podstawie historycznych danych ładowania + TGE - no i gdybym zostawił swój obecny nawyk ładowania auta do 5-6 rano to oszczędności wychodzą mi rzędu 5-6% rocznie. Gdybym mikrooptymalizował, to mógłbym i dojść do 20-30%, ale dopóki nie ma jeszcze Pstryk Connect to szkoda mi czasu na takie zabawy.
Nie trzeba niewiadomo jakich mikrooptymalizacji, wystarczy harmonogram: od wiosny do jesieni niedziela 10-16, a jak mniej jeździsz, to odpowiednio mniej godzin wokół południa słonecznego, czyli 13 CEST, a zimą poniedziałek 1-6, lub odpowiednio mniej godzin wokół 3-4 nad ranem. Dobę wcześniej zazwyczaj też są dobre ceny. I można bez spiny zejść tak
Wszystko to kwestia nadpodaży OZE i małego popytu. Zimą nie jest aż tak dobrze, bo mamy za mało wiatraków, ale nie drożej niż w G12.

Najnowsze dyskusje