Juniper - czy warto czekać?

miv

Posiadacz elektryka
Nabru, przestań nabijać wiadomości 😅
Co do nowego/nowej Y, to na zdjęciach bardziej mi się podoba od obecnego modelu. Światełkami chcieli pewnie do cybertrucka i cybertaksi nawiązać. Generalnie niestety nic ciekawego nie pokazali co by mnie zainteresowało. Mogli chociaż tą szybę na dachu zrobić z przyciemnianiem elektrycznym jak np. ma scenic czy inne chiñczyki.

Maxxxx

Zadomawiam się
Tablica i tak jest powyżej okienka na hak. Poprostu w LAUNCH narazie nie chcą sobie pewnie komplikować produkcji. Jak się rozkręcą to wtedy sie pojawi. Baterii może nie ma wiekszej(bo po co) ale zasięg wzrósł o 3-3.5%
wzrósł o roczną albo i mniej degradację.. to jest pomijalne zwiększenie. Jak będziesz często ładował powyżej 70% to szybko wejdzie 3-5% degradacji. Tak już ma ta bateria przy LR.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
A jeśli używasz swojej gotówki, to nie tracisz odsetek od kapitału?

Podpowiem: zwykła lokata 200 tys. na 5% z roczną kapitalizacją to po 4 latach dodatkowo 43 tys. z odsetek.
Jeszcze zebrałeś kilka plusów, wow.

A ile zwykły leasing rocznie kosztuje? Realnie 10 %. Lokata ma też podatek belki

ypl

Pionier e-mobilności
A nie lepiej przeczytać ten wątek trochę wstecz? Jesteś z tą wiadomością o jakąś dobę ze późno.
Chyba że chodzi o nabijanie postów i zmianę statusu ;)

To jest właśnie to zatracenie obrazu marki, o którym wcześniej pisałem.
Te wszystkie split headlight powodują, że auta gubią DNA marki, wszystkie na jedno kopyto zaczynają wyglądać.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Te wszystkie split headlight powodują, że auta gubią DNA marki, wszystkie na jedno kopyto zaczynają wyglądać.
ale gorsze w tym wszystkim jest przeszczepianie DNA na siłę... chyba nie musze linkować przykładów?

nie dogodzisz Panie... nie da rady.

inter

Pionier e-mobilności
Walka o zasięgi , i tak to wygląda. Dlatego rakiety kosmiczne, są tez do siebie podobne ;)

ypl

Pionier e-mobilności
Walka o zasięgi , i tak to wygląda. Dlatego rakiety kosmiczne, są tez do siebie podobne ;)
Co mają reflektory do zasięgów? Jakby były takie jak w highland to by zasięg był mniejszy?

inter

Pionier e-mobilności
Co mają reflektory do zasięgów? Jakby były takie jak w highland to by zasięg był mniejszy?
Pisze o wyglądzie, nie o reflektorach. Pas świetlny to nie reflektor.

Bronek

Pionier e-mobilności
Większość przecież lubi te pierdoły , a jak ich nie ma w jakim liftingu, to jest płacz , że mogli dodać .itd itp
Toyota , Hyundai itd np wygina blachy w esy floresy , Szkła reflektorów jak Cadilakach z lat 50tych. Itp ...

Telsla miała wg wielu paskudny przód w 3 i Y (też moim zdaniem ) To kwestia gustu , przyzwyczajenia itp .
Np tablety się przyjęły i nikt już nie marudzi co ma .Czasem ktoś kto pierwszy raz wdepnął w temat ev jeszcze coś tam skrytykuje ale generalnie już jest cisza jak z pożarami .
Ten ma to a ten tamto , normalka . Na pewno skończył się etap jarania się mocami i parametrami .Te skoczyły w stosunku do ICE w górę ostro ale już nie potrzeba wyskakiwać na siłę z mniej jak np 2 sek do setki , wystarczy 5 czy 6 , bo liczy się wiele innych rzeczy.

U nas jeszcze te 800km ciagle drzemie w świadomości, tylko jak by było to 800+ i tak mało by kto kupił, bo będzie drogo i w sumie dla niewielu praktycznie przydatne.
Ja od roku w 90% trzymam auto na ok 50-60% czyli w granicach 300km zasięgu i z raz w miesiącu coś tam więcej doładuje

Paweł M.

Posiadacz elektryka
U nas jeszcze te 800km ciagle drzemie w świadomości, tylko jak by było to 800+ i tak mało by kto kupił, bo będzie drogo i w sumie dla niewielu praktycznie przydatne.
jestem mocno innego zdania. Jako auto prywatne i 20tyś km rocznie ok. ale jako auto służbowe, które jest narzędziem pracy i porusza się dużo po trasach to zasięg nadal jest problemem. Zasięg użytkowy na co dzień nie ten 0-100%.
Wiele firm nadal wstrzymuje masową zmianę na EV ze względu na nadal zbyt małe zasięgi, są obawy i wyliczenia że to może obniżyć efektywność w firmie, a na to mało kto chce sobie pozwolić.

Ja osobiście liczyłem że Juniper będzie miał większą baterię, która zwiekszy użytkowy zasięg o 50-70km.