Zasięg maksymalny tesla model 3

Bartosz

Pionier e-mobilności
Czesc,
Zamówiłem we wrześniu tesle model 3 LR, w papierach samochodu jest napisane maksymalny zasięg 580km. Jednak przy limicie ładowania 100% moge się naładować do 530km
Jak to naprawić?
Nie martw się, jest dobrze. Też tak mi pokazuje. Kupiłem w marcu, przejechałem ok. 15.000 km i na 100%, pokazuje 530-540 km z zależności od tego w jakim jest nastroju. Ale fakt, że bateria LG po takim przebiegu nie wykazuje żadnej degradacji.

0D06F626-CFEA-4CE1-8A53-FD607B4417D3.jpeg

Bartosz

Pionier e-mobilności
A ja na panasonic z q1 2021 mam 493km 😭
To może nic nie znaczyć. Po pierwsze od jakiegoś czasu ta aplikacja jest skopana i zasięg skacze podczas ładowania, teraz mi pokazuje 2 km więcej niż na tym poprzednim zrzucie. Po drugie może masz nierówno zbalansowaną baterię, możesz spróbować przez jakiś czas ładować wolniej w zakresie 20-60%, może się wyrówna. Po trzecie jeżeli trzymasz samochód w nieogrzewanym garażu lub na dworze to także może mniej pokazywać. Po czwarte możesz to wszystko olać, jeździć i korzystać z życia 🙂

4BB4E2B9-77C3-405E-91A5-952DFD262178.jpeg

krzyss

Pionier e-mobilności
To może nic nie znaczyć. Po pierwsze od jakiegoś czasu ta aplikacja jest skopana i zasięg skacze podczas ładowania, teraz mi pokazuje 2 km więcej niż na tym poprzednim zrzucie. Po drugie może masz nierówno zbalansowaną baterię, możesz spróbować przez jakiś czas ładować wolniej w zakresie 20-60%, może się wyrówna. Po trzecie jeżeli trzymasz samochód w nieogrzewanym garażu lub na dworze to także może mniej pokazywać. Po czwarte możesz to wszystko olać, jeździć i korzystać z życia 🙂

View attachment 2732
Mam auto w cieplym garazu, laduje niskimi napieciami, od zera do 100% twoje teorie sa nic nie warte.
A ja sobie jezdze jak chce.
Twoja wypowiedz nic nie wniosla.

krzyss

Pionier e-mobilności
U mnie przy 100% pokazuje 505 km.
Moja jest z 10.01.21 bateria panasonic.
przebieg 18 tys km
Czyli podobnie, ja tez mam date produkcji 10 styczen. panasonic i 26tys km przebiegu.

Jacek

Nowy na Forum
U mnie auto jest z lutego 21 i pokazuje 524 km /100%.
Ciekawy jestem jak jest w najnowszych modelach 3, bo teoretycznie zasięg w konfiguratorze jest większy (580 -> 614km).

BTW. czekamy na firmware 2021.40.5, może to poprawią.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dla porównania LR z 2019, bez komplenej "dbałości" o baterie itd pokazuje 460km i te ok 70 km różnicy z nowymi to zapowiadane polepszenie.

. Przy zakupie obiecywano 560!!! Potem niby dodano jeszcze 4%!!!! Zasięgu
Te dane się u mnie zmieniają w zależności jak jeżdżę, czyli moim zdaniem to prognoza dla każdego lekko indywidualizowana. A że my raczej obydwoje nie szanujemy pedałów ale tylko gazu!, to mamy to co mamy.

Screenshot_20190921-191325_Drive_copy_1024x768.jpg

Nigdy tego nie widziałem.
Po jakimś czasie że względu na protesty "lekko naiwnych i upierdliwych" klientów pomigali w oprogramowaniu chyba??. / i jest na wyświetlaczach lepiej.
Tak dla testu, spróbujcie przejechać te podane kilometry. Miłej męki

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
Tak na prawdę to nieistotne co tam pokazuje. To i tak fikcja. W dieslu po zatankowaniu do pełna, też mi pokazuje z 200 km więcej niż jestem w stanie zrobić.

W mojej praktyce zakładam, że jazda drogami krajowymi to zasięg ok 400 km, a autostrady/s-ki to 300 km. Zreszta ja takich zasięgów nie robię, bo nigdy nie jeżdżę w zakresach 100-0%.
W codziennej eksploatacji zakładam, że cele w promieniu 150 km od domu nie wymagają szukania ładowarki, zawsze wrócę z zapasem prądu.
Chyba że w planach będą postoje gdzie będzie aktywny wartownik, to trzeba założyć spadek zasięgu.
W podróży to jest inaczej bo zawsze planuje się ładowanie.
Trasa z SuCh w Nossen do mojego domu to ok 330 km (z czego 70 km to drogi krajowe) i zużyłem z 99% do 18% baterii jadąc w 4 dorosłe osoby z bagażami.
Największy zasięg autostradowy zrobiłem między SuCh Münchberg a Illertissen to jest ok 315 km i zużyłem 90% baterii. Jadąc normalnie jak dieslem. Ale jak to w Niemczech zawsze spowolnienia, budowy i ograniczenia. Nie było to cały czas 150 km/h.
TM3 LR 21Q1