Dziwny dźwięk po uruchomieniu przy niskich temperaturach, pada pompa?

MichalS

Zadomawiam się
Cześć,
Już miałem dosyć tego dźwięku i w końcu go nagrałem. Zanim wyślę zgłoszenie do Tesli chciałem zaczerpnąć Waszej wiedzy :).
Mam TMY 2023, auto stoi w garażu. Pierwszej zimy może miałem to 4 razy.
Ale teraz to mam czasami 4 razy na dzień. Myślę, że z każdym miesiącem jest coraz częściej. Nie jest to zawsze i nie wiem od czego zależy. Dzieje się tak przy niskich temperaturach, tak myślę poniżej 5 stopni. Czasami po nocy a czasami w ciągu dnia. Jest to bardzo głośny dźwięk,
czasami krótszy czasami dłuższy, ale na parkingu przed sklepem wszyscy patrzą, co się dzieje :).
Czy ktoś może miał coś podobnego? Wydaje mi się, że może to jest coś związane z pompą ciepła. Zawsze tak do ok 1 minuty od uruchomienia. Wiadomo na początku pompa zaczyna buczeć, ale to jest normalne i nagle pojawia się ten dźwięk i znika. Tylko raz. Potem po ponownym postoju może się pojawić ale nie musi. Ostatnio jeździłem po sklepach tak 10 min jazdy i 10 min w sklepie i za każdym razem to nastąpiło. A czasami przez 1 tydzień cisza.
Dzięki.

Attachments

• tesla1.mp3
    914,9 KB · Liczba wyświetleń: 5

Daniel M

Zadomawiam się
Cześć,
Już miałem dosyć tego dźwięku i w końcu go nagrałem. Zanim wyślę zgłoszenie do Tesli chciałem zaczerpnąć Waszej wiedzy :).
Ale teraz to mam czasami 4 razy na dzień. Myślę, że z każdym miesiącem jest coraz częściej. Nie jest to zawsze i nie wiem od czego zależy. Dzieje się tak przy niskich temperaturach, tak myślę poniżej 5 stopni. Czasami po nocy a czasami w ciągu dnia. Jest to bardzo głośny dźwięk,
czasami krótszy czasami dłuższy, ale na parkingu przed sklepem wszyscy patrzą, co się dzieje :).
Czy ktoś może miał coś podobnego? Wydaje mi się, że może to jest coś związane z pompą ciepła. Zawsze tak do ok 1 minuty od uruchomienia. Wiadomo na początku pompa zaczyna buczeć, ale to jest normalne i nagle pojawia się ten dźwięk i znika. Tylko raz. Potem po ponownym postoju może się pojawić ale nie musi. Ostatnio jeździłem po sklepach tak 10 min jazdy i 10 min w sklepie i za każdym razem to nastąpiło. A czasami przez 1 tydzień cisza.
Dzięki.
Witam.
Mam tak samo w mojej 3 HL z 2023
Takie same dźwięki wydaje, tylko u mnie po dłuższym postoju ( przeważnie po nocy).
Również jak Ty myślałem że to pompa ciepła, ale pewnego razu wyjechałem specjalnie bez włączonej klimatyzacji i dźwięk też był ( sprawdź u siebie )
Wg mnie jest to coś związane z hamulcami.
5.02 będę miał mobilnego to z nim pogadam.
U mnie wygląda to tak

Jogur

Posiadacz elektryka
obaj cofaliście? może i hamulce (tylko ciężko sobie wyobrazić, ze klocki na tarczach by tam skokowo puszczały)

sam dźwięk kojarzy mi się ze sprężarką w HVAC - wymienili mi ją raz na inny egzemplarz i tak właśnie brzęczała tylko że na postoju na mrozie; potem było coraz gorzej i zrobili wymianę jeszcze raz - ustąpiło

Daniel M

Zadomawiam się
obaj cofaliście? może i hamulce (tylko ciężko sobie wyobrazić, ze klocki na tarczach by tam skokowo puszczały)

sam dźwięk kojarzy mi się ze sprężarką w HVAC - wymienili mi ją raz na inny egzemplarz i tak właśnie brzęczała tylko że na postoju na mrozie; potem było coraz gorzej i zrobili wymianę jeszcze raz - ustąpiło
Nie czuć tego by hamulce trzymały jak się rusza.

Taki sam objaw mam również jak ruszałem do przodu.

MichalS

Zadomawiam się
Podobnie myślałem, że to zawieszenie albo hamulce. Ale wystarczyło poczekać chwilę dłużej i dźwięk się pojawiał.
Po prostu za szybko ruszałem od momentu uruchomienia auta i to mnie wprowadzało w błąd. Obecnie dźwięk jest nawet jak stoję.
Także pewnie to będzie ta sprężarka w HVAC.
BTW. Dźwięk prawie taki sam. Możesz kiedyś spróbować chwilę poczekać, może się pojawi.

daniel

Señor Meme Officer
Cześć,
Dzięki.
Jak się dowiesz co to pisz tutaj, bo miewałem dokładnie to samo. Moim zdaniem to był start pompy. Ostatnio nie przypominam sobie tego dźwięku, ale zima łagodna.
Kiedyś też przy niskiem temperaturze zrobiłem zakręt 270 stopni i pojawił się podobny dźwięk na dłużej. Wtedy opisałem to jako "walenie szpadlem w wiadro".

KapitanBomba

Zadomawiam się
U mnie też się zdarzyło kilka razy. Identyczny dźwięk. Przed ruszeniem i raczej po starcie sprężarki. Jak już obstawiamy to ja obstawiam octovalve. Dźwięk pojawia się po dłuższym postoju na mrozie.

MichalS

Zadomawiam się
U mnie akurat samochód stoi w garażu, chyba nawet nigdy nie stał za długo na mrozie :). Zapomniałem co to jest skrobaczka do szyb :).
Po nocy jak rano uruchamiam auto czasami dźwięk się pojawia. Ostatnio temperatura była chyba ok 2-3 stopnie, wyjechałem z garażu, pojechałem do sklepu 3km, poszedłem na zakupy, 10 min. Wracam, uruchamiam auto i dźwięk się pojawia. U mnie może na tyle już coś jest zepsute, że pojawia się często i już przy temperaturach rzędu kilku stopni na plusie. Rok temu miałem tylko kilka razy i jak pamiętam to był śnieg, więc pewnie ujemne temperatury. Jestem umówiony w Tesli na 19 lutego, oby naprawili. Jak widać jest gdzieś jakiś problem.