CyanAppl16
Posiadacz elektryka
Ciekawe czy w Polsce doczekamy się darmowego FSD... Powinien być, jak w USA rzucili to czemu nam nie?
Chcąc to zrozumieć zacznij od porównania infrastruktury.O co więc chodzi? Dlaczego w tym i innych wątkach na Elektrowozie jest ciągła dyskusja o zasięgu, a dla Amerykanów, Brytyjczyków i innych w Europie nie jest to prawie w ogóle 'daily topic'?
Mimo wszystko się nie zgodzę z ta opinia. W ciągu roku robię około 10-12 tras po ok 1300 km, zdecydowana większość tej odległości jest przez Niemcy gdzie nie bardzo mogę narzekać na Superchargery/Ionity. I bardzo by mi się przydało jeszcze 30/40kwh żeby jednak zamiast 4/5 postojów zrobić 2/3. Identyczna trasę spalinowym robiłem w ok 10/11h. Natomiast tesla 2022 LR awd często ciężko się zmieścić w 13h niestety... Trasy te pokonuje przez cały rok, wiec warunki są od upałów aż po śniegi i deszcze.Mają dużo lepszą infrastrukturę ładowania. Nie muszą w ogóle kombinować, planować.. Wrzucają cel w navi Tesli i gotowe. U nas jednak trochę trzeba pogłówkować. To od razu pojawia się myśl typu "jakbym miał większy zasięg to bym dojechał na miejsce bez ładowania i już". Sęk w tym, że przy takim podejściu każda bateria może okazać się za mała. Mielibyśmy tyle Superchargerów co w Austrii, Niemczech czy UK to i by się skończyły te dyskusje.
Mają dużo lepszą infrastrukturę ładowania.
Tyle, że tu się wszystko zmienia i to nawet dosyć dynamicznieChcąc to zrozumieć zacznij od porównania infrastruktury.
Ile masz kilometrów do najbliższej ładowarki?
Ile ładowarek masz w zasięgu kilkunastu kilometrów?
Tez sie wybieramBędę w Piątek w Ząbkach na evencie nowego Y
tylko paradoksalnie czas ładowania się wydłuży - patrz krzywa szybkości ładowania, dlatego nie ma sensu robić większych bateriiMimo wszystko się nie zgodzę z ta opinia. W ciągu roku robię około 10-12 tras po ok 1300 km, zdecydowana większość tej odległości jest przez Niemcy gdzie nie bardzo mogę narzekać na Superchargery/Ionity. I bardzo by mi się przydało jeszcze 30/40kwh żeby jednak zamiast 4/5 postojów zrobić 2/3. Identyczna trasę spalinowym robiłem w ok 10/11h. Natomiast tesla 2022 LR awd często ciężko się zmieścić w 13h niestety... Trasy te pokonuje przez cały rok, wiec warunki są od upałów aż po śniegi i deszcze.
Samolot niestety rzadko wchodzi w grę, bo jest dużo drożej, nie wiele szybciej i niestety mniej wygodniej pod kątem organizacji.
Chcąc to zrozumieć zacznij od porównania infrastruktury.
Ile masz kilometrów do najbliższej ładowarki?
Ile ładowarek masz w zasięgu kilkunastu kilometrów?
nie jestem jakos szczegolnie pewien robiac pewne zalozeniatylko paradoksalnie czas ładowania się wydłuży - patrz krzywa szybkości ładowania, dlatego nie ma sensu robić większych baterii