"Replace low voltage battery"

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Wczoraj odebralem auto z serwisu wiec ogarneli problem szybko za co plus.
Dostalem inormacje, ze problemem byla skrodowala/zasniedziala klema ktora uniemozliwiala glownej baterii doladowywanie 12V aku.
Ja mam do serwisu 10 min wiec nie bylo problemu ale jak ktos bedzie mial podobne problemy i nie bedzie mial mozliwosci odwiedzic ASO (bo za daleko np) - warto sprawdzic samemu.
Ciekawe czy jednostkowy problem czy bedzie sie powtarzal u wiekszej ilosci uzytkownikow TM3.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Jest jakaś procedura odłączenia akumulatora 12V żeby nic się nie rozkalibrowało? Można by samemu przeczyścić klemy i zabezpieczyć...

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Sciagnalem fakture z aplikacji za wizyte serwisowa.
I jest tam napisane, ze minusowa klema byla poluzowana, nie dosc mocno dokrecona.
I przeczyscili, dokrecili i doladowali aku.

Ciekawe czy to niechlujny montaz czy sie poluzowala w czasie jazdy (watpliwe raczej)

Attachments

• Screenshot_20211117-130703_Drive.jpg
    Screenshot_20211117-130703_Drive.jpg
    349,6 KB · Liczba wyświetleń: 55

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
U mnie wizyta w ASO to było 300€ na lawetę, więc wolałbym podładować jednak…
W sensie 300 euro sama laweta?
Jeny, strasznie drogo, w Norwegii w AC mam lawete za 50€.

A co do cen jeszcze - na fakturze napisali mi, ze roboczogodzina ASO to 970 PLN (1650 NOK + VAT) i to dokrecenie i oczyszczenie klemy oraz podladowanie aku trwalo 2h, czyli bez gwarancji taka przyjemnosc to prawie 2000 PLN :O

Seba020

Zadomawiam się
Wczoraj odebralem auto z serwisu wiec ogarneli problem szybko za co plus.
Dostalem inormacje, ze problemem byla skrodowala/zasniedziala klema ktora uniemozliwiala glownej baterii doladowywanie 12V aku.
[...]
Polecam posmarować klemy przy aku 12V wazeliną techniczną. Dobrze zabezpiecza przed wodą, korodowaniem (zaśniedzeniem) oraz poprawia styk. Nie trzeba od razu odkręcać całkiem klem, można po prostu położyć ją tam gdzie "jest dostęp" w szczególności od góry, bo tam dostaje się najwięcej wilgoci.